Застосування машинного навчання в обробці інвойсів

Автор
Відомості

Крутько Христина Вадимівна

студентка ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

krutko.christina@gmail.com

В даній роботі було розглянуто тему обробки інвойсів за допомогою методів машинного навчання для подальшої роботи з даними. Це є досить актуальним напрямком для дослідження сьогодні, адже все більше компаній замислюються над впровадження електронного документообігу та потребують механізму для обробки існуючих даних. Описані методи машинного навчання стануть у нагоді багатьом компаніям та підприємцям, що ведуть бухгалтерський облік та управляють фінансовими операціями.

Обробка інвойсів або рахунків-фактур — це процес перегляду та затвердження рахунків-фактур для оплати. Інвойси можна створювати вручну або в електронному вигляді, і вони зазвичай містять детальну інформацію про придбані товари чи послуги, кількість і ціну кожного товару, дату покупки та дані оплати. Обробку рахунків-фактур також можна визначити як процес перевірки та перетворення паперових інвойсів у електронні. Існує ряд переваг в електронному варіанті ведення рахунків-фактур, зокрема підвищена точність, швидший час обробки та зменшення витрат на зберігання. Щоб розпочати процедуру обробки інвойсів, компаніям спочатку потрібно сканувати свої рахунки-фактури в цифровий формат. Після того, як інвойси стануть цифровими, підприємства можуть використовувати програмне забезпечення оптичного розпізнавання символів, щоб отримати дані з рахунків-фактур.

До поширених проблем під час обробки інвойсів належать неправильні або відсутні дані, дублікати рахунків-фактур і обробка великого обсягу рахунків-фактур. Автоматизація інвойсів за допомогою штучного інтелекту та машинного навчання може допомогти вирішити зазначені вище проблеми, забезпечуючи спосіб електронного збору даних інвойсів і автоматичного направлення рахунків-фактур на затвердження. Нижче наведено варіанти задач, пов’язані з обробкою інвойсів, які можна вирішити за допомогою машинного навчання та рішень на основі ШІ:

Вище наведено кілька прикладів того, як машинне навчання можна використовувати в обробці інвойсів. Тож можна прийти до висновку, що машинне навчання може допомогти підприємствам автоматизувати завдання введення даних, підвищити точність даних рахунків-фактур і прискорити процес затвердження інвойсів. Однак важливо зазначити, що машинне навчання не є ідеальним рішенням для всіх проблем обробки інвойсів, бо ціна можливої допущеної помилки у фінансовій сфері є досить висока.

Література

  1. https://vitalflux.com/invoice-processing-machine-learning-use-cases/
  2. https://nanonets.com/blog/invoice-ocr/
  3. https://aavenir.com/3-ways-of-ai-enabled-automated-invoice-processing/
  4. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:934351/FULLTEXT01.pdf