Стратегічне позиціонування бізнесу з урахуванням особливостей міжнародного середовища

Автори
Відомості

Литвиненко А. О.

канд.екон.наук, доц., доц. кафедри міжнародних економічних відносин, Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця

Alina.lytvynenko@hneu.net

Литвиненко О. Д.

канд.екон.наук, доц., доц. кафедри економіки та бізнесу, Державний біотехнологічний університет

Lytvynenkolena21@gmail.com

В сучасних складних умовах, розуміючи що на жаль, війна швидко не закінчиться, а наслідки її впливатимуть на Україну ще не одне десятиліття, постають питання розумного планування відновлення та розвитку України, створення нових стратегій розвитку та відновлення, стратегічного планування та стратегічного управління. Процес вибору стратегії щодо поліпшення економічної складової країни нині є чи не найважливішим завданням після завдання перемогти на фронті.

Розроблення нової політики регіонального розвитку потребує всебічного аналізу й оцінки нинішньої ситуації, пов’язаної з війною, та її впливу на ситуацію в Україні загалом та у регіонах і територіальних громадах [1].

Значна частина української території є окупованою, на частині проходять активні бойові дії, звільнені території частково заміновано. Це все ускладнює процеси стратегічного планування і стратегічного управління та вихід компанії до якісних та кількісних показників ефективної діяльності. Тому компанії можуть обирати ведення своєї діяльності на міжнародному ринку, опановуючи нові ринки та використовуючи міжнародний досвід ведення бізнесу.

Процеси вибору стратегії міжнародної діяльності мають включати стратегічне планування і стратегічне управління. Питання стратегічного планування можна визначити як ухвалення раціонального стратегічного рішення, а стратегічний менеджмент має бути пов’язаним із досягненням стратегічних результатів на міжнародних ринках: захопленням нових ринків, впровадженням нової продукції та технології. Від правильно обраної та ефективно реалізованої стратегії міжнародної діяльності залежить стратегічна позиція компанії в міжнародному бізнес-середовищі.

Таким чином, підприємство має змогу розпочати свою міжнародну економічну діяльність щодо чітко визначеної цілі або намірів, але може виявлятися змушеним до корегування своїх намірів відповідно до динамічних змін в зовнішньому середовищ. В даному випадку відносно підсумкової реалізованої стратегії компанії дана стратегія може бути сформульована у вигляді процесів злиття раціональної та стратегії у вигляді специфічної програми дій компанії. Таким чином, стратегію діяльності компанії визначають у вигляді комплексного плану міжнародної діяльності компанії, який має розроблятися на базі творчого науково обґрунтованого підходу та така стратегія має бути призначеною для досягнення довгострокових глобальних цілей компанії [2].

У відповідності кожному рівню на стратегію розвитку компанії та процеси її розроблення можуть впливати різноманітні чинники внутрішнього і зовнішнього середовища компанії. Зважаючи на це розроблення стратегії міжнародної діяльності має здійснюватися за трьома сферами діяльності компанії: маркетингової, фінансової і організаційно-технічної [3]. При цьому можуть використовуватися матриці, які можуть відображати стан компанії в певних ситуаціях, крім того можуть допомагати при обранні конкретної стратегії міжнародної діяльності компанії.

Процеси обрання стратегії міжнародної діяльності мають включати стратегічне планування і стратегічне управління. Питання стратегічного планування можна визначити як ухвалення раціонального стратегічного рішення, а стратегічний менеджмент має бути пов’язаним із досягненням стратегічних результатів на міжнародних ринках: захопленням нових ринків, впровадженням нової продукції та технології. Від правильно обраної та ефективно реалізованої стратегії міжнародної діяльності залежить стратегічна позиція компанії в міжнародному бізнес-середовищі. Ключовою рекомендацією щодо підвищення рівня конкурентоздатності та покращення позиціонування можна вважати чітке орієнтування на свої порівняльні переваги в конкуренції, постійний пошук нових переваг, як у внутрішньому середовищі, так і в зовнішньому та, зокрема, на міжнародних ринках.

Література

  1. Трансформація системи міжнародних, національних та локальних ринків – Transformation of System of International, National, and Local Markets : Мат. міжн. наук.-практ. конференції, 29-30 квітня, 1 травня 2020 року, Чернівці (Україна) – Сучава (Румунія). – Чернівці: Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020. – 200 с.
  2. Литвиненко А. О., Литвиненко О. Д. Міжнародна торгівля в умовах цифровізації глобальної економіки // Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія: «Економічні науки». – 2022. - №9. https://doi.org/10.25313/2520-2294-2022-9-8256
  3. Lytvynenko A., Lytvynenko О. Formation of the strategy of the company in international business // International scientific journal «Internauka». Series: «Economic Sciences». – 2023. – №2. https://doi.org/10.25313/2520-2294-2023-2-8585