Демографічні проблеми України як інтегральний показник стану громадського здоров’я

Автори
Відомості

Половян Наталія Сергіївна

к.е.н., доцент, Донецький національний медичний університет

kafedraozo@ukr.net

Хомякова Людмила Василівна

завідувач Краматорської районної філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

khomiakoval@gmail.com

В роботі опрацьовано питання теоретичного характеру, проведено аналіз наукової літератури, виявлено основні методи та цілі визначення демографічних показників населення, опрацьовано основні фактори впливу на стан громадського здоров’я. Проведено комплексний аналіз демографічної ситуації та тенденції її розвитку, висвітлено питання сучасного стану охорони здоров’я в Україні, визначені основні демографічні проблеми, які підлягають рішенню в межах діяльності системи громадського здоров’я в Україні.

Демографічні складові розвитку країн та окремих регіонів значно впливають на всі сторони життя суспільства: соціальну, політичну, економічну та інші. Фахівці-демографи, українські вчені у своїх дослідженнях показали суттєві відмінності демографічного розвитку нашої країни від розвинених країн світу. Основними факторами виступають низький рівень народжуваності, високий рівень смертності, старіння населення, проблеми міграційних процесів.

Основним шляхом досягнення оптимального співвідношення між економічним та демографічним розвитком повинно бути не тільки регулювання народжуваності, а подовження повноцінної економічної та соціальної активності населення старших вікових груп. Збільшення тривалості життя має супроводжуватися збереженням здоров’я та працездатності. Потрібно сприяти розвитку поколінь таким чином, щоб моральне зношування людини не випереджало фізичне. У цьому контексті надзвичайно актуальна проблема розвитку розумного ставлення людей до власного здоров’я, формування поведінки, що відповідає ідеалам раціонально побудованого та тривалого індивідуального життя.

Стан здоров’я населення, який останнім часом в Україні помітно погіршується, суттєво впливає на демографічну ситуацію в країні. Здоров’я як соціальна категорія тісно пов’язане з конкретним середовищем проживання і характером діяльності людини. На здоров’я населення впливає ціла низка таких негативних факторів способу життя, як куріння та вживання алкоголю, адинамія та гіподинамія, неправильне харчування, зловживання ліками, вживання наркотиків, стресові ситуації, шкідливі умови праці, матеріально-побутові умови, неміцність сімей, самотність, низький освітній та культурний рівень, надмірно високий рівень урбанізації.

Зниження високих показників смертності та збільшення очікуваної тривалості життя в Україні можливі насамперед за рахунок профілактики і контролю основних неінфекційних захворювань.

Демографічна ситуація через вторгнення може мати трагічні наслідки. Ця війна може бути особливо спустошливою через довоєнну ситуацію: населення країни вже скорочувалось, народжуваність та тривалість життя були низькими. Населення скорочувалось з 1990 року, коли досягло максимуму в 51,6 млн. Перед повномасштабним вторгненням демографічна криза в Україні, спричинена анексією Криму та окупацією частини Донбасу, а також еміграцією та низьким рівнем народжуваності, призвела до скорочення населення більш ніж на 26 % протягом 1990-2022 років [1]. На відміну від інших розвинених країн, в Україні останній перепис населення був в 2001 році. За даними ООН, протягом 1990-2022 років Україна втратила близько 10,7 млн людей. Станом на початок 2022 року, без урахування даних з окупованих територій, в Україні проживало 40,9 млн осіб. З початком війни в Україні населення різко зменшилося через міграцію в Європейські країни, через загиблих внаслідок бойових дій та вбивств мирних громадян. Згідно даних представлених Уповноваженим Верховною радою України з прав людини Д. Любінцем з 24 лютого 2022 року з країни виїхало 14,5 млн осіб. Що стосується внутрішньої міграції населення, то за останніми даними демографічних показників, понад 4,7 млн. осіб мігрували з території східної, північної та південної України до території центральних та західних регіонів.

Аналізуючи стан здоров’я населення України від початку війни, то слід зазначити, що через масову міграцію за кордон та внутрішню міграцію українців різко загострилися хронічні захворювання, поширюється значна втома серед населення, особливо це стосується людей старшого віку. Війна впливає не тільки на контузії, травми та інше, але також і на серцево-судинні, онкологічні захворювання, діабет та артрит, не говорячи вже про психологічні проблеми. Через постійну напругу серед українського населення спостерігається збільшення кількості вживання алкоголю та наркотичних засобів.

Як наслідок війни, згідно даних МОЗ України, вікові захворювання які були притаманними для старшого покоління, будуть прогресувати та з’являтися на 10-15 років раніше в населення. Особливо це стосується серцево-судинних, онкологічних захворювань та діабету. За прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи, населення України до 2030 року може скоротитися до 35 млн. осіб.

Висновки. Демографічна ситуація в Україні є критичною. На сьогодні першочерговою задачею уряду є зменшення темпів депопуляції та провадження заходів стабілізації чисельності населення, розробка програм повернення населення в Україну, особливо молоді та фахівців (лікарів, вчителів тощо), що в решті решт приведе до покращення стану громадського здоров’я. Стан демографічної ситуації є характерним показником стану громадського здоров’я. Першочерговою задачею як держави так і місцевих громад в розбудові громадського здоров’я в Україні є створення можливостей для людей посилити контроль над власним здоров’ям.

Література

  1. Національна служба здоров’я України: Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України. URL: https://nszu.gov.ua/pro-nszu (дата звернення 05.12.22).