Програмне забезпечення для оцінювання ефективності інформаційної системи

Автори
Відомості

Ольховська О. Л.

к.е.н., доцент, доцент кафедри інтелектуальних систем прийняття рішень, Донбаської державної машинобудівної академії

olkhovska.ol@gmail.com

Гудкова К. Ю.

асистент кафедри інтелектуальних систем прийняття рішень Донбаської державної машинобудівної академії

eugudkova@gmail.com

Трошин В. Д.

студент Донбаської державної машинобудівної академії

Розроблено програмне забезпечення для оцінювання ефективності інформаційної системи на основі набору поодиноких показників, згрупованих за рівнями забезпечення (організаційним, технічним, математичним). Ступінь впливу кожного з рівнів забезпечення на технічну якість програмного забезпечення, що аналізується, визначається ваговими коефіцієнтами розрахованими на основі методу нормованих відстаней у просторі факторів.

Для багатьох суб’єктів господарської діяльності інформаційні технології стають не тільки витратною частиною, елементом забезпечення їх комерційно-виробничого функціонування, але й починають приносити прямі прибутки в бюджет організації (підприємства), стають важливими інвестиційними активами, що визначають ринкову вартість компанії, її конкурентоспроможність на ринку, імідж і престиж серед клієнтів, споживачів, партнерів.

При цьому безпосередні розрахунки, пряме грошове визначення фінансово-економічної, технологічної, організаційної, комерційної ефективності впровадження (модернізації) інформаційних систем на підприємствах залишається вельми непростою, неоднозначною й багатокомпонентною задачею.

Складність її вирішення викликана низкою специфічних особливостей і причин. Зокрема, на практиці реальні відчутні господарчі результати використання інформаційних технологій з’являються не зразу після їх впровадження, а лише через певний проміжок часу, іноді досить тривалий.

Враховуючи зазначене створення ефективної системи, що забезпечуватиме розрахунок ефективності інформаційної системи з урахуванням багатокритеріальності чинників впливу на рівень ефективності є особливо актуальним питанням.

Концептуальна модель програмного забезпечення для оцінювання ефективності інформаційної системи представлена на рисунку 1.

Рис. 1: Діаграма варіантів використання

Для оцінки ефективності інформаційної системи пропонується використовувати набір приватних показників:

На рівень організаційного забезпечення впливають наступні показники: методологія проектування (автоматизоване; на основі типових проектних рішень; із використанням прототипів; із використанням оригінального проектування) та вагові параметри показників рівнів.

Для оцінки технічного рівня програмного забезпечення пропонуються такі вхідні змінні: підготовка первинних даних; використання первинних даних; стійкість до порушень; відношення кількості оптимізаційних завдань до сумарного числа.

Рівень математичного забезпечення розраховується із урахуванням: типу комп’ютера; інформаційного забезпечення; системи програмування.

Для визначення вагових параметрів показників поодиноких рівнів застосовано метод, заснований на аналізі характеристик кожного об’єкта-аналогу та розрахунку ступеня близькості до об’єкту оцінки – алгоритму визначення середньозваженого значення.

Головна форма опції «Розрахунок», що забезпечує обчислення значення рівня організаційного, технічного, математичного забезпечення та в цілому ефективності (технічної якості) програмного забезпечення представлено на рисунку 2.

Рис. 2: Визначення інтегрального показника ефективності ІС