Особливості оцінки економічної безпеки регіональних систем в умовах повоєнного відновлення

Автор
Відомості

Перепелюкова О. В.

д.е.н., доцент, доцент кафедри міжнародних економічних відносин, Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця

lena.perepelukova@gmail.com

Забезпечення економічної безпеки розвитку регіональних економічних систем в повоєнний період відновлення держави є одним з пріоритетів сталого розвитку. Ефективність розроблених заходів багато в чому залежить від ефективності та правильності здійснення оцінки стану економічної безпеки регіональних економічних систем. На сьогодні в нових умовах необхідно використовувати нові методи оцінки стану економічної безпеки.

На сьогодні відновлення регіональних економічних систем та держави в цілому здійснюється поетапно, в залежності від потреб конкретної території. Якщо розглядати особливості відновлення функціонування економічних систем вивільнених територій, де проходили активні бойові дії, то першочерговим завданням з боку держави є забезпечення безпеки життєдіяльності населення, яке досягається шляхом розмінування територій та відновлення інфраструктури. Наступними кроками є забезпечення соціально-економічного добробуту населення за рахунок створення відповідного економічного клімату, який дозволяє відновити діяльність суб’єктів господарювання, тим самим забезпечивши робочі місця та податкові відрахування до бюджету. Швидкість проведення таких заходів залежить від ресурсного потенціалу території, який залишився в наявності, рівня зруйнованості регіональних систем.

В цьому випадку розгляд оцінки економічної безпеки регіональних систем багато в чому залежить саме від стану існуючого потенціалу цих самих систем, оскільки зруйнованість може суттєво відрізнятися. У повоєнному відновленні економічну безпеку слід розглядати з точки зору результативності функціонування регіональних систем, оскільки їх ефективність в даному періоді не відображає реальний стан речей. При здійснені оцінки економічної безпеки саме відбудови територій необхідно розробляти та застосовувати нові методичні підходи щодо оцінки відновлення територій. Результативність такого відновлення доцільно проводити на перспективу з урахуванням часового виміру, оскільки порівняння з довоєнним періодом або періодом бойових дій не відображає реальної економічної ситуації. Забезпечення економічної безпеки регіональних економічних систем можливе за рахунок розвитку народногосподарського комплексу який спроможний забезпечити гідний рівень життя населення та сприяти стійкому розвитку економіки в умовах високої мінливості та невизначеності. Доцільно проводити аналіз результативності заходів щодо відновлення економіки, яка впливає на рівень економічної безпеки, в певні періоди часу з врахуванням необхідності їх коригування та зміни в разі відхилення від запланованих показників. Правильна та об’єктивна оцінка рівня економічної безпеки регіональних систем дозволяє більш ефективно розробляти та впроваджувати заходи щодо її підвищення та стабілізації розвитку підприємств, регіонів та держави в цілому. Оцінку рівня економічної безпеки регіональних економічних систем можна здійснювати як на рівні регіону так і з урахуванням суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на відповідній території. Рівень економічної безпеки буде характеризувати стан розвитку регіональної економічної системи на основі процесів ї відновлення.

На основі здійсненої оцінки вже потрібно розробляти та впроваджувати відповідні заходи щодо відновлення та розбудови економіки регіонів та країни. Для більш об’єктивної оцінки доцільно застосовувати декілька методів, які дозволять ґрунтовно здійснити аналіз відповідного стану та динаміки показників економічної безпеки регіональних економічних систем. Вибір методу залежить від наявності обліково-аналітичного базису на основі якого здійснюється оцінка. Чим більше масив об’єктивної інформації про стан об’єкту дослідження, тим більш ґрунтовною та повною буде сама оцінка необхідних явищ та процесів.