Інформаційно-аналітична підтримка прийняття управлінських рішень в умовах діджиталізації бізнесу

Автор
Відомості

Макаренко Михайло Михайлович

аспірант кафедри міжнародних економічних відносин Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця

Трансформаційні зміни, що визначені переходом від індустріально-ринкової до інформаційно-мережевої економіки поєднують різні закономірності та змішані форми, мають ознаки зростаючої цифровізації традиційних бізнес-процесів, застосування інноваційних інструментів забезпечення виробництва продукції, підтримки та розвитку бізнесу. Проведення аналізу умов та перспектив інноваційного розвитку світових компаній-лідерів, їх знань та досвіду дасть можливість виділити найкращі практики провідних держав в сфері промислових інновацій та пріоритетні напрямки удосконалення технік та моделей управління, визначити актуальний інструментарій стратегування для адаптації вітчизняних підприємств до вимог цифрової економіки.

Результати та обговорення. Цифрова економіка істотно змінює традиційні бізнес-процеси. За досягнення найбільш складних рівнів цифровізації в економіці відбувається кардинальна трансформація виробничих відносин учасників, результатом якої є об’єднання виробництва і послуг в єдину цифрову систему [1]. Діджиталізація надала новим на ринку компаніям та проектним командам стратегічну можливість швидко виводити на ринок інноваційні продукти та конкурувати нарівні з присутніми там світовими компаніями-лідерами. Це призвело до створення «центрів інновацій» малих компаній та їх стартапів. Таким чином, цифрова трансформація зумовлює появу нових унікальних систем та бізнес-процесів, що створюють їх нову ціннісну сутність (наприклад, Uber, Airbnb, цифровий банкінг тощо).

Характерним для успішних інноваційних компаній-лідерів є те, що для нових рішень та розширення їх інноваційної діяльності створюються платформи, що в рази пришвидшує бізнес-процеси й дає змогу скоротити витрати на оплату праці. Для прикладу, в ЄС перехід на електронний обіг рахунків-фактур (е-рахунків), платіжної інформації, договорів та міжкорпоративний документообіг збільшить сукупний ВВП ЄС на 400 млрд. євро, згідно з оцінками ініціативи «Єдиний цифровий ринок» (Digital Single Market) [2].

Якість управління та прийняття стратегічних рішень пов’язані з наявністю повної, актуальної та достовірної інформації про діяльність об’єкта управління, ринок, попит на товари, уподобання споживачів, ринкові ціни, дії конкурентів та всіх зацікавлених учасників щодо прийняття стратегічних рішень. Значні обсяги інформації, нагальна потреба оперативних розрахунків, пошуку та надання відповідної інформації для прийняття рішень зумовлюють необхідність використання засобів обчислювальної техніки та інформаційних технологій. На сьогоднішній час актуальними програмними продуктами, що використовуються в прийнятті стратегічних рішень є програми бізнес-планування, фінансово-аналітичні, бухгалтерські та для автоматизації менеджменту. Однією з концепцій побудови корпоративних інформаційних систем виступає концепція Enterprise Resource Planning (ERP) - означає управління всіма ресурсами корпоративного підприємства. Така система включає [3]: управління послідовністю поставок – Supply Chain Management (SCM); удосконалення планування та складання розкладу (календарне планування) – Advanced Planning and Scheduling (APS); модуль автоматизації продажу, який відповідає за конфігурацію системи – Stand Alone Configuration Engine (SACE); остаточне планування ресурсів - Finite Resource Planning (FRP); інтелект бізнесу, OLAP- технології – Business Intelligence (BI), модуль електронної комерції - Electronic Commerce(EC); управління даними про продукцію – Product Data Management (PDM).

Основною ідеєю підходу з управління розширеним виробничим процесом (SCM) виступає управління повним циклом випуску продукції – від проектування до гарантійного та сервісного обслуговування після продажу. Крім зазначеного, значний інтерес представляє програмний продукт R/3, що робить ERP однією з найпоширеніших програм (понад 12 тис. інсталяцій в світі). Цей програмний продукт автоматизує весь спектр виробничих, економічних, маркетингових і фінансових функцій.

Таким чином, основним напрямом удосконалення процесів прийняття стратегічних рішень є створення інформаційних систем їх підтримки, які базуються на сучасних апаратно-програмних засобах, інформаційних технологіях, розподіленому обробленні даних у мережах, використанні економічно-математичних методів. Впровадження новітнього обладнання, програм, платформ й ІТ-інструментів формує фундамент конкурентних переваг підприємства за рахунок оптимізації бізнес-процесів, а цифрові технології дозволяють утримувати компаніям конкурентні позиції на ринку.

Висновки. Результати аналізу процесів розвитку досліджуваних підприємств визначено їх найбільш пріоритетні цілі: безпеко орієнтований характер інструментарію менеджменту; активізація діджиталізації системи управління та мотивація на розвиток професіональних знань; релокація бізнесу за рахунок пошуку та освоєння нових ринків збуту, розробки та впровадження продуктових, технологічних, ринкових та управлінських інновацій; формування нових моделей бізнесу, які ґрунтуються на довгостроковому партнерстві. Для реалізації зазначених стратегічних намірів підприємства повинні сформувати широкий арсенал інструментів.

Література

  1. Цифрова економіка:тренди, ризики та соціальні детермінанти. URL : https://razumkov.org.ua/uploads/article/2020_digitalization.pdf
  2. Україна 2030 – країна з розвинутою цифровою економікою URL : https://strategy.uifuture.org/kraina-z-rozvinutoyu-cifrovoyu-ekonomikoyu.html
  3. О трендах digital-маркетинга для малого бизнеса в 2017 году URL: https://psm7.com/blogs/o-trendax-digital-marketinga-dlya-malogo-biznesa-v-2017-godu.html
  4. Введення воєнного стану: заборони та обмеження: https://cid.center/the-state-and-needs-of-business-in-wartime-survey-results/.