Якість життя та економічна політика держави: економетричне оцінювання залежності

Автори
Відомості

Артеменко Віктор Борисович

к.е.н., доцент, Львівський торговельно-економічний університет

victor.artemenko@gmail.com

Артеменко Олена Вікторівна

директор, ТОВ Ґоу Ту-Ю Україна (Львів)

lena.artemenko@gmail.com

У доповіді на засадах економетричного підходу проаналізовані та оцінені зв’язки між системою критеріальних синтетичних індикаторів якості життя населення та ключовими параметрами економічної політики держави з урахуванням інституційної складової. Розглядається апробація запропонованих підходів на прикладі трьох індикаторів: якість населення, матеріальний добробут населення, якість соціальної сфери. Результати свідчать про те, що деякі ключові параметри економічної політики України необхідно розглядати як детермінанти підвищення якості життя українського населення.

В [1] проаналізовані зв’язки між системою критеріальних синтетичних індикаторів якості життя населення і наборами параметрів економічної політики держави з урахуванням інституційної складової. Ми маємо на меті продовжити розробку науково-методичних рекомендацій, які спрямовані на вдосконалення оцінювання ефективності економічної політики України в контексті якості життя та перевірку гіпотези щодо наявності ключових параметрів економічної політики держави як детермінантів підвищення якості життя українського населення.

Актуальність щодо постановки такого завдання обумовлена таким фактом. Аналіз динаміки (за 2010-2020 рр.) основних показників соціально-економічного розвитку України та індикаторів якості життя населення свідчить про те, що на тлі явних ознак економічного зростання ми, на жаль, не спостерігаємо суттєвих позитивних тенденцій в індикаторах якості життя. Для пояснення такої ситуації доцільно визначити параметри економічної політики держави, які найсуттєвіше впливають на підвищення якості життя українського населення.

Наша позиція під час оцінювання залежності якості життя населення від параметрів економічної політики держави ґрунтується на розв’язанні наступних завдань, реалізованих у нашому дослідженні:

  1. Визначити склад результуючих синтетичних індикаторів якості життя (СІЯЖ) як критеріїв ефективності економічної політики України.
  2. Для кожного з цих результуючих СІЯЖ визначити набір пояснюючих змінних-детермінант, які характеризують економічну політику України.
  3. Визначити і оцінити регресійну залежність, яка існує між кожним СІЯЖ і відповідним набором пояснюючих змінних-детермінант.
  4. Провести аналіз траєкторій як результуючих (критеріальних) СІЯЖ, так і їх ключових пояснюючих змінних-детермінант, для виявлення та пояснення проблемних областей в соціально-економічному розвитку України.

Інформаційною базою дослідження були результати аналізу рейтингів по глобальним індексам (індикаторам) країн світу. Зазначимо, що використані дані охоплюють період 2010-2019 рр. на основі підвибірки, що включає Україну та 8 країн, які граничать з Україною або ж входили раніше до складу СРСР, а зараз є членами ЄС. Аналізована підвибірка складається з таких країн: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Російська Федерація (Росія), Румунія, Словаччина, Угорщина, Україна. Для визначення складу результуючих СІЯЖ як критеріїв ефективності економічної політики України, ми застосовуємо вказану в роботі [1] ієрархічну систему базових критеріїв – індикаторів та статистичних показників якості життя населення. З п’яти наведених у цій системі характеристик другого рівня агрегації у доповіді аналізуються перші три: “якість населення”, “матеріальний добробут населення”, “якість соціальної сфери”.

Головне питання, на яке ми намагалися знайти відповідь під час нашого дослідження, це: як базові параметри економічної політики України (враховуючи інституційну складову) впливають на значення визначених СІЯЖ українського населення?

Тому під час визначення апріорних наборів пояснюючих змінних для цих СІЯЖ ми намагалися (на засадах існуючого інформаційного забезпечення), щоб вони складалися з параметрів економічної політики держави з урахуванням інституційної складової.

Результати економетричної оцінки залежностей між визначеними СІЯЖ і наборами пояснюючих змінних свідчать про те, що на підвищення якості життя українського населення найсуттєвіше впливають певні параметри економічної політики України. Йдеться про: загальні видатки на охорону здоров’я в % від ВВП; рівень відповідності діючої інфраструктури охорони здоров’я потребам суспільства у балах; державні видатки на освіту в % від ВВП; загальні витрати на наукові дослідження та розробки в % від ВВП; рівень сприятливих умов для ведення бізнесу в балах; рівень врахування думки населення та підзвітності державних органів у балах; рівень ефективності уряду в балах; рівень боротьби з корупцією в балах.

Таким чином, результати нашого дослідженні дозволяють стверджувати, що визначені ключові параметри економічної політики України з урахуванням інституційної складової можна розглядати як детермінанти підвищення якості життя українського населення.

На завершення, про деякі можливі напрями розвитку цього дослідження:

Література

  1. Артеменко О. В., Артеменко В. Б. Аналіз впливу характеристик економічної політики держави на підвищення якості життя населення. ГРААЛЬ НАУКИ. 2021. № 4. С. 40-49. URL: https://doi.org/10.36074/grail-of-science.07.05.2021.003.