Проблеми оцінювання попиту та пропозиції робочої сили в умовах війни в Україні та у повоєнний період

Автор
Відомості

Розбицький Михайло Аркадійович

Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НAН України

rozbytskyi.m@gmail.com

Надійне кількісне оцінювання чисельності робочої сили, її попиту і пропозиції в умовах військової агресії РФ є надзвичайно актуальною для України з кількох причин.

По-перше, через значну кількість населення яке виїхало за межі, станом на 29 грудня 2022 року було зареєстровано 7,8 млн. біженців з України, характеристики працездатного населення яке перебуває на території України суттєво змінилися. По-друге значна кількість внутрішньо переміщених осіб, наразі кількість офіційно зареєстрованих осіб в країні досягає 4,9 млн. осіб за оцінками Міністерства соціальної політики України, змінили розподіл робочої сили за регіонами України. Зазначені зміни у чисельності працездатного населення не відслідковуються, адже Державна служба статистики України (Держстат) у 2022 році припинила проведення низки статистичних спостережень. Через суттєву зміну населення та його розміщення використання даних обстежень за попередній рік з метою оцінки робочої сили неможливе через нерепрезентативність їх даних.

Попередні 20 років оцінки чисельності та характеристик робочої сили здійснювалися, головним чином, з використанням даних вибіркового обстеження робочої сили, яке здійснювалося Держстатом на щоквартальній основі. Обстеження робочої сили – важливий інструмент для збору даних про зайнятість та безробіття в країні. Основними параметрами та характеристиками, які враховуються в обстеженні робочої сили, є: зайнятість, безробіття, трудова міграція, ринок праці, тип зайнятості, освіта та кваліфікація, стать та вік, регіональні характеристики робочої сили та інші.

Оцінка чисельності робочої сили та її розміщення за основними характеристиками є важливим завданням для забезпечення стійкого функціонування економіки в умовах війни та її відновлення у повоєнний період. Такі оцінки необхідні для формуванні політики зайнятості, планування розвитку економіки, а також прийнятті рішень щодо регулювання ринку праці.

Оцінка чисельності робочої сили в умовах війни має враховувати такі фактори, як загальна кількість населення, структура робочої сили, рівень освіти та кваліфікації, а також стан інфраструктури та соціальної сфери. В умовах війни з Росією суттєво ускладнюються процеси збору та оцінки даних. Деякі з проблем, які можуть виникнути, включають наступне:

  1. Руйнування інфраструктури: війна призвела до пошкодження інфраструктури, яка необхідна для збору даних. Це призвело до погіршення комунікацій між центральним урядом та регіональними органами влади, які займаються збором даних. Держстат взагалі припинив проведення низки обстежень.
  2. Втрата територій. Уряд не контролює тимчасово окуповані території, що унеможливлює збір даних на них.
  3. Вимушена міграція. Війна призвела до вимушеної міграції населення, що ускладнило збір даних про працездатне населення та оцінки робочої сили.
  4. Нерівномірний доступ до інформації. Через воєнні дії й військовий стан у багатьох регіонах ускладнився доступ до інформації, що отримується від населення та домогосподарств.
  5. Через недостатність фінансування ускладнюється можливість збору інформації з використанням інших методів або джерел даних, зокрема для обстеження робочої сили це метод телефонного опитування (що потребує створення call-центрів), даних з сайтів вакансій (необхідно розробити нові технології збору та обробки даних) тощо.

Обстеження все одно необхідно проводити, навіть не через державні ресурси. Отримати інформацію стосовно чисельності населення та їх розміщення в Україні можливо, зокрема, з використанням даних мобільних операторів та даних сайтів вакансій. В листопаді 2019 року чисельність населення за даними державної статистики становила 41,9 млн. осіб, а оцінена на основі даних мобільних операторів – 37,2 млн осіб, що було сприйнято позитивно експертним співтовариством в Україні та свідчить про можливість використання таких даних. Сайти вакансій містять важливу інформацію про робочі місця, вакансії, ринок праці та професійні напрямки, які вимагаються на ринку праці.

Використання сайтів пошуку роботи, таких як Work.ua, Rabota.ua, flagma.pl тощо, дозволяє отримувати інформацію про робочі місця, вакансії та професійні напрямки в режимі реального часу. Для цього використовується API, який надається цими сайтами. Також для збору інформації з сайтів пошуку вакансій використовуються скрапери (англ. scraper). Веб скрапер – це програмний засіб для автоматичного збору даних з веб-сторінок. Він дозволяє отримати доступ до інформації на веб-сторінках і збирати її у структурованому форматі для подальшого аналізу. Слід зазначити, що використання інформації з вищезазначених джерел вимагає застосування сучасних методів збору та обробки даних, а також методів статистичного моделювання при оцінювані показників що характеризують робочу силу.

Таким чином, як свідчить досвід використання інформації з різних джерел даних, існують сучасні підходи, що дозволяють здійснювати наближені оцінки найважливіших характеристик робочої сили навіть в умовах війни та у післявоєнний період, коли офіційна статистика не може забезпечувати користувачів необхідними актуальними даними.