Багатокритеріальна оптимізація логістичних процесів підприємства

Автори
Відомості

Євтушенко В.В.

Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця

Шабельник Т.В.

д.е.н., професор, професор кафедри економічної кібернетики і системного аналізу, Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця

Побудовано функціональну модель бізнес-процесу перевезення продукції у нотації EDEF0 для визначення основних можливих напрямів його оптимізації. Вирішено задачу багатокритеріальної оптимізації логістичних процесів підприємства за критеріями мінімальної вартості доставки та часу з використанням методу суперкритерія.

Оптимізація логістичних процесів буд-якого підприємства дає змогу підвищувати його конкурентоспроможність у ринкових умовах за рахунок зниження транспортних витрат, які формують значну частину собівартості продукції та також за рахунок зниження часу на прийняття обґрунтованих управлінських рішень [1]. Тому, можна відзначити, що проведення багатокритеріальної оптимізації логістичних процесів підприємства є актуальним завданням.

Отже, метою роботи є побудова моделі оптимізації логістичних процесів підприємства за критеріями мінімальної вартості доставки та часу. Детальний аналіз процесів транспортної логістики дає можливість представити їх у вигляді моделі декомпозиції процесів у форматі IDEF0 (Рис. 1).

Рис. 1: Функціональна модель бізнес-процесу перевезення продукції у нотації EDEF0

Аналіз представленої моделі дає можливість зробити висновок, що логістичні витрати можна знизити за рахунок усунення непродуктивних операцій, наприклад за допомогою усунення видів діяльності та посередників, які не додають цінності для споживачів.

Одним із поширених та дієвих способів досягти максимальної ефективності перевезень є рішення транспортної задачі.

В транспортних задачах основним завданням є мінімізація вартості доставки, однак при здійсненні транспортно-експедиційної функції на підприємстві виникає необхідність керуватися не лише вартістю а й багатьма іншими, не менш важливими критеріями [1].

Отже, побудуємо оптимальний план перевезень товарів підприємства за критеріями мінімуму часу доставки, та вартості перевезення.

Для отримання оптимальних результатів одночасно за двома критеріями пропонується шляхом нормування критеріїв звести цільові функції до суперкритерію [2]. Таким чином загальна цільова функція має наступний вигляд:

\[ F_заг=a_1 (F-F_min)/(F_max-F_min )+a_2 (T-T_min)/(T_max-T_min ) → min \tag{1}\]

де \(a_1\) та \(a_2\) коефіцієнти важливості відповідних критеріїв, що задаються експертним шляхом; F – критерій вартості перевезень; T – критерій часу доставки.

Реалізація багатокритеріальної оптимізації проводилася засобами MS Excel за наступних умов. Нехай торгівельна мережа нараховує чотири точки, продукцію для яких постачають три постачальники. Відомі витрати на перевезення від кожного постачальника в кожний магазин та витрати часу на доставку. Запаси постачальників обмежені. Відомий також попит на товари в кожному магазині. Вхідні дані можна представити у матричній формі (Рис. 2 та Рис. 3):

Рис. 2: Вартість доставки товарів

Рис. 3: Витрати часу на доставку товарів

За результатами оптимізації перевезень товарів за наведеною моделлю було складено план перевезень, результати якого представлено на Рис. 4.

Рис. 4: Витрати часу на доставку товарів

Таким чином постачальник 1 доставляє весь наявний запас товарів до першої точки продажу. Другий постачальник доставляє 20 у.о товару в третій та 40 у.о товару в 4 точку реалізації. Третій постачальник доставляє весь наявний запас до 2 точки реалізації. При цьому попит першої точки буде незадовільнений на 40 у.о, другого на 5 у.о, третього на 40 у.о. Це пояснюється наявністю незбалансованості пропозиції та попиту магазинів.

Література

  1. Шабельник Т. В. Маркетинго-орієнтоване управління фармацевтичним підприємством: моделі і методи: монографія / Т.В. Шабельник. – Полтава: ПУЕТ, 2015. – 312 с.
  2. Шабельник Т.В. Математичне моделювання соціально-економічних систем : навч. посіб. / Т.В. Шабельник; Маріупольський державний університет, кафедра математичних методів та системного аналізу. – Маріуполь : МДУ, 2019. - 135 с.