Модель взаємодії індикаторів цифрового та економічного розвитку України

Автори
Відомості

Овчаренко С.О.

бакалавр, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Чаговець Л.О.

к.е.н., доцент, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

liubov.chahovets@hneu.net

У роботі аналізується сучасний стан цифрового розвитку України та її вплив на економіку країни в цілому. Авторами було розроблена модель взаємовпливу індикаторів цифрового та економічного розвитку України та показано доцільність її розвитку у подальших дослідженнях. Ця модель доводить необхідність подальшого стимулювання процесів розвитку ІТ-галузі для виведення сучасної траєкторії країни з кризи та формування рішень з оптимального управління цифровими процесами майбутнього.

Тема цифрового розвитку є надзвичайно актуальною в сучасному світі. За останні роки цифрові технології відіграли важливу роль у розвитку різних галузей, таких як медицина, освіта, банківська справа, торгівля, транспорт та багато інших. Цифрові технології стали необхідним інструментом для бізнесу, уряду і суспільства в цілому. Метою роботи є розробка моделі оцінки впливу індикаторів цифрового розвитку на економічний стан України, що дозволяє актуалізувати необхідність удосконалення підходів до оцінки й аналізу рівня розвитку галузі цифрових технологій та обґрунтування її здатності змінювати структуру економіки.

Цифровий розвиток дає можливість збільшити ефективність та продуктивність бізнесу за допомогою автоматизації бізнес-процесів, електронної комерції та розвитку цифрових продуктів і послуг. Він також дає можливість уряду та органам влади забезпечувати ефективну та швидку комунікацію з населенням, зменшення корупції та підвищення рівня безпеки. У сфері медицини цифрові технології допомагають виявляти та лікувати хвороби, спрощують процеси лікування та зменшують витрати на охорону здоров’я. Крім того, пандемія COVID-19 підкреслила критичну важливість цифрового розвитку, оскільки багато країн покладалися на технології для надання основних послуг і підтримки соціальної та економічної діяльності під час карантину та заходів соціального дистанціювання.

Дослідження сучасного стану й обґрунтування перспектив розвитку цифрової економіки в Україні проведено такими вченими: Алексинською М., Бастраковою А., Каргіним Б., Жекалою Г., Апалькова В. В , Подольчак Н. Ю , Тутова О. В, Харченко Н. Однак питанню впливу цифрового розвитку на економіку приділено недостатньо уваги.

Моделювання впливу цифрового розвитку на економіку України може бути корисним інструментом для розуміння та передбачення ефектів цього процесу на економіку. Для моделювання можна використовувати різні методи та підходи, такі як економетричні моделі, імітаційне моделювання та інші.

Один з можливих підходів до моделювання впливу цифрового розвитку на економіку України полягає в аналізі ключових економічних показників, таких як ВВП, зайнятість, експорт та інші, і їх зв’язку з інвестиціями в інформаційні технології та цифрову інфраструктуру. Розглянемо детальніше частки інвестицій в цифрові технології за 2010 та 2021 роки (рис. 1).

Рис. 1: Діаграма інвестицій в цифрові технології

З діаграм видно, що в 2010 році більша частка інвестицій йшла на телекомунікації (електрозв’язок) і дуже мала доля інвестицій в комп’ютерне програмування та надання інших інформаційних послуг. В 2021 році інвестиції в телекомунікації також складає більшу частку інвестицій. Але також у 2021 році збільшились інвестиції у комп’ютерне програмування та надання інших інформаційних послуг, що добре посприяло цифровому розвитку України. Завдяки збільшенню таких інвестицій в Україні з’явилась «Дія», яка дуже полегшила життя українцям, особливо в умовах карантину та воєнного стану.

У цій роботі скористуємось економетричним методом моделювання та проведемо всебічний аналіз моделі залежності ВВП України від інвестицій в цифрові технології (за даними 2010-2021 рр.). Розрахуємо основні характеристики (середні значення та середні квадратичні відхилення) залежної та незалежної змінних та матриці коефіцієнтів парних кореляцій. (рис. 2)

Рис. 2: Середні значення та коефіцієнти парних кореляцій

Визначимо найважливіші характеристики моделі й ступінь її адекватності (рис. 3).

Рис. 3: Результат регресійного аналізу

За результатами аналізу можна дійти висновку, що модель є адекватною та є залежність ВВП України від інвестиції в цифрові технології. Побудуємо графік лінійної функції з довірчими інтервалами (рис. 4).

Рис. 4: Графік лінійної функції

Проведемо аналіз помилок моделі щодо нормальності розподілу похибок та побудуємо графік розподілу помилок на нормальному ймовірнісному папері (рис. 5).

Рис. 5: Графік розподілу помилок

Оскільки загалом модель є адекватною, її параметри значимі, то за моделлю можна скласти прогноз.

Рис. 6: Розрахунок прогнозного значення залежної змінної

Таким чином, внаслідок проведеного аналізу, можна стверджувати щодо значного впливу індикаторів цифрового розвитку на економіку України. Беручи до уваги сучасний системний кризовий стан економіки, викликаний бойовими діями, все ж таки слід звертати особливу увагу на підтримку галузі ІТ як однієї з критичних для майбутнього економічного відновлення. Збільшення інвестицій у цифровізацію може суттєво призвести до поліпшення цифрового розвитку та економіки країни. Окремо можна виділити, що збільшення рівня інвестицій у комп’ютерне програмування та надання інших інформаційних послуг призведе до поліпшення стану цифрової економіки.

Література

  1. Державна служба статистики [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.ukrstat.gov.ua/.
  2. Цифрова економіка / Т. І. Олешко, Н. В. Касьянова, С. Ф. Смерічевський та ін. – К. : НАУ, 2022. – 200 с.