Взаємозв’язок руху похідних інструментів на ринку цифрових активів

Автори
Відомості

Буртняк Іван Володимирович

д. е. н., проф. кафедри економічної кібернетики, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника

bvanya@meta.ua

Аронець Богдан Олександрович

аспірант, кафедри економічної кібернетики, Прикарпатський національний університет ім.В.Стефаника

bohdan.aronets.22@pnu.edu.ua

У роботі розглянуто основну модель взаємозвʼязку між деривативами на ринку цифрових активів (криптовалюти), в період акумуляції і реалізації (трендовий ринок). Вказано основні причини і параметри, які вказують на зміну кореляції між інструментами, описана структура поведінки ціни похідних інструментів на основі роботи з найбільшліквідними торговими майданчиками криптовалют і високоліквідними інструментами.

Оскільки ринок цифрових активів самий молодий зі всіх існуючих, є ряд процедур які необхідно провести для його повноцінного функціонування, як офіційного окремого фінансового сектору згідно законодавства і міжнародних норм з регулювання фінансових інструментів. Іншими словами для офіційної діяльності і визнання правомірною роботу з цифровими активами, даний сектор потребує пройти процес регуляції. Частково це відбувається у окремих країнах, таких як Японія, Швейцарія, Сальвадор, Уругвай, окремі штати США та ряд інших країн певною мірою одобрюють діяльність з криптовалютами. Проте не існує єдиного, офіційного стандарту ідентифікації норм стосовно обігу цих активів і їх класифікації, але є достатньо велика аудиторія користувачів цифровими активами, що в свою чергу створює умови для розвитку торгівлі у даному напрямку, та можливість запровадження інноваційних напрямків, у порівнянні з вже традиційними фондовим і валютним ринками.

В свою чергу, відсутність регуляції і велика кількість користувачів цифровими активами створюють умови для напливу чималої грошової маси, без механізму їх упорядкування всередині сектору. А оскільки немає чіткої регуляції даного напрямку, не може бути маштабного офіційного застосування продуктів які даний сектор забезпечує, тому в кінцевому результаті є велика кількість користувачів і грошової маси які дають справедливу ринкову ціну активу чи інструменту, але водночас відсутня цінність (або вартість) цих активів.

Тому основним фокусом даного сегменту є спекулятивна діяльність градуйована різними часовими проміжками, а це в свою чергу, дає проекцію для підвищення волатильності, часом до аномальної, в період активної фази ринку (в трендовий період) і її значне заниження в періоди флету.

Як вже було вказано раніше, ринок ЦА(1) знаходиться на стадії формування і немає багатьох факторів, звичних на традиційних ринках, для повного аналізу. Зокрема відсутні єдині індекси торгових пар що вказують на загальний фон ринку, в цілому. Орієнтиром, або повадирем є перший цифровий актив - Bitcoin (BTC), який і є домінуючою одиницею з найбільшою капіталізацією з-поміж усіх криптовалют та, відповідно, з найбільшим добовим обʼємом проторговки на біржах.

Середня річна волатильність Bitcoin складає близько ~4,7% на добу, в свою чергу цей показник є усередниним між трендовим періодом ~6%(2) і ~3,4% в період флету. Безумовно в окремі періоди трендовий ринок має значно більший індекс волатильності, а флетовий доволі менший, проте дані беруться в середньому за рік. Інші цифрові активи, так звані альткоїни(3) в своїй більшості значно волатильніші за ВТС, як в період тренду так і в період флету на ринку. Зумовлено це тим, що капіталізація ВТС складає близько 450.000.000.000$ в той час як найближчий по капіталізації інструмент Ethereum, має близько 200.000.000.000$, відповідно при однаковому ресурсі для руху інструменту будуть різні діапазони цінових коливань, тільки між цими активами різниця в (МСapBTC) 2,25 раз. Відповідно коефіцієнт різниці капіталізації інструментів між іншими інструментами і ВТС буде більший.

Основними торговими парами, на ринку ЦА, вважається співвідношення базового цінового активу до валютного еквіваленту, або їх цифрових аналогів. Проте досить поширена, а точніше точкою відліку, є кросс-торгівля ЦА і найпоширенішим еквівалентом є саме ВТС, це стосується спотової торгівлі і торгівлі деривативами. Саме це зумовлює домінуючих учасників ринку та маркет-мейкерів, фундаменталізовувати свої позиції через ВТС і грошову масу. Саме цей фактор, значною мірою і є ключовою ланкою в механізмі взаємозвʼяку між рухом цифрових активів. Чим більша капіталізація інструменту, тим більше його забезпечення грошовою масою і більша ліквідність, відповідно понаднормова чи аномальна волатильність приводить в рух ланцюгову реакцію, ростуть топи - росте і увесь ринок і навпаки. Самим активним видом є торгівля похідними інструментами, оскільки є можливість торгувати короткі позиції, закономірно цей напрямок найобʼємніший. Похідні інструменти по-факту задають вектор для напрямку руху інструменту, в той час як спотовий ринок виконує функцію забезпечення. Саме це і стало причиною висвітлення теми взаємозвʼязку при торгівлі ЦА, через деривативи. Як правило, ринок повторює напрямок руху ВТС і більшість інструментів мають подібну структуру графіків тривалий період, на флетовому ринку. При трендовому ринку інструменти повторюють графік ВТС при рості і падінні з більшою амплітудою, причина описана вище в тезах про капіталізацію. При падінні топових інструментів, падає увесь ринок і причина в захисному забезпеченні активу, бо спочатку продається актив, далі з його запезпечення виводяться підтримуючі інструменти (в тому числі ВТС) і продається для виходу в грошовий еквівалент (функція хеджування тут відрізняється з традиційними ринками), відповідно великий обʼєм на продажі ВТС впливає на його ціну і запускає ланцюгову реакцію на всі інструменти в кросс-парах, зі свіжих прикладів падіння біржового токену FTT, який курувався однією з найбільших торгових платформ FTX.

В період акумуляції BTC на молодому ринку цифрових активів, інструменти з достатньо сформованим обʼємом забезпечення грошовою масою та іншими активами досить часто є “позитивно-незалежними” і показують непогану динаміку росту і нерідко це достатньо добре впливає на ринок у загальному.

Суть цього процесу дозволяє прогнозувати волатильність інструменту, для практичного застосування, при торгівлі цифровими активами. Це частково дає вирішення при розрахунках ризику для відкриття позиції і, відповідно, для виходу з неї при фіксації прибутку.

Із практичного застосування вищеописаного є достатня кількість прикладів під час різних циклів ринку, нижче вказано співвідношення волатильності між BTC та трьома різними за обʼємами інструментами у різні ринкові цикли. За основу взято “кульмінаційні” точки, як початок і завершення циклу.

Приклад 1:

Цикл - шортовий (падаючий).
Період - 1.11.2021- 31.12.2021
Діапазон волатильності інструменту: BTC -40.8% DOT -57.15% GTC - 71.1%

Приклад 2:

Цикл - акумуляційний.
Період - 1.06.2022- 31.08.2021
Діапазон волатильності інструменту: BTC +43.6%/-22.5% DOT +62.5%/-37.7% GTC +96.8%/-42.2%

Приклад 3:

Цикл - лонговий (ріст).
Період - 1.11.2022- 31.03.2023
Діапазон волатильності інструменту: BTC +88.2% DOT +97.15% GTC + 114.1

Ринок ЦА(1) - ринок цифрових активів, ринок криптовалют.
D1(2) - торговий графік інструменту, показує рух інструменту протягом торгового дня.
Альткоїни(3) - всі цифрові активи, крім Bitcoin.

Література

  1. Aronets B.O. “Digital Currency Trading Advanced”, 2022, block 6.
  2. Герчик О.М. “Курс активного трейдера”, 2019.