Ризики обліково-аналітичної інформації в системі управління фінансово-економічною безпекою підприємства

Автор
Відомості

Іващенко Г.А.

доцент кафедри міжнародних економічних відносин Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця

Базисом обліково-аналітичного забезпечення фінансово-економічної безпеки можна назвати таку інформацію та дані, які мають використовуватися для проведення оцінювання та аналізу економічних явищ і процесів для ухвалення управлінських рішень в сфері забезпечення фінансово-економічної безпеки [1]. Управління економічною безпекою підприємства є перманентним процесом забезпечення користувачів необхідною інформацією щодо ймовірності настання та інтенсифікації проблемних питань, загроз та ризиків на основі правильної інтерпретації та опрацювання такої інформації з метою ухвалення управлінських рішень відповідно до ситуації, яка склалася в сфері забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства [2].

Обліково-аналітична інформація – це така інформація, що створюється в підсистемі бухгалтерського обліку, а також така інформація, яка опрацьовується за допомогою методів, способів та прийомів економічного аналізу. Інформація в підсистемі бухгалтерського обліку використовується як аналітична, так і синтетична [4]. Така інформація має формуватися, створюватися, перевірятися та опрацьовуватися фахівцями в сферах бухгалтерського обліку, економічного аналізу, аудиту та забезпечення фінансово-економічної безпеки

В такому випадку аналітичною інформація стає після обробки бухгалтерського інформації за допомогою спеціального інструментарію економічного аналізу.

Аналітичну інформацію можна розглядати з двох позицій:

Однією з дуже важливих умов формування ефективного обліково-аналітичного забезпечення фінансово-економічної безпеки є визначення та розуміння питань, які пов’язані з корисністю, рівнем некорисності, можливо рівнем шкідливості, «витоку» конфіденційно інформації, або комерційної таємниці. Щодо обліково-аналітичної інформації, яка циркулює в системі фінансово-економічної безпеки компанії, то її можна розподілити на такі види як: та обліково-аналітична інформація, яку доцільно використовувати у внутрішньому середовищі для забезпечення функціонування компанії і, також, така обліково-аналітична інформація, яку доцільно використовувати у зовнішньому середовищі [5].

Певний стан невизначеності обліково-аналітичної інформації здійснює суттєвий вплив на переважну більшість господарських операцій. Також впливає на чинники внутрішнього середовища компанії, які пов’язані безпосередньо з обліково-аналітичними підсистемами підприємства, а також впливає на адаптацію компанії під зміни зовнішнього середовища [2].

Щодо визначення ризиків, які пов’язані з обліково-аналітичною інформацією, то доцільно аналізувати і виявляти в декількох рівних напрямах:

Забезпечення заходів щодо захисту обліково-аналітичної інформації є складовим елементом в діяльності служби фінансово-економічної безпеки, бухгалтерії та економічного відділу підприємства та є гарантією стабільного функціонування бізнесу підприємства та забезпечення його безпеки в умовах динамічної конкурентної боротьби.

Література

  1. Білоусова І.А. Управлінський облік – інформаційна складова системи економічної безпеки підприємства: монографія. – К.: Дорадо-Друк, 2010. – 432 с.
  2. Голячук Н. В. Обліково-аналітичне забезпечення як важлива складова управління підприємством / Н. В. Голячук // Зб. наук. пр.. Тернопільського нац.. економ. Ун-ту «Економічний аналіз». – 2010. – Вип. 6. – С. 408-410.
  3. Отенко І. П. Економічна безпека підприємства: навчальний посібник / І. П. Отенко, Г. А. Іващенко, Д. К. Воронков. Харків: Вид. ХНЕУ, 2012. – 252 с.
  4. Садовська І. Б. Обліково-інформаційне забезпечення управлінського аналізу / І. Б. Садовська. // Вісн. НУ «Львівська політехніка»: зб. наук.-прикл. пр. «Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку». – 2009. – № 647. – С. 498 – 503.
  5. Тітаренко Г. Б. Методичні підходи для побудови обліково-аналітичної системи з використанням експертних оцінок / Г. Б. Тітаренко, М. Д. Корінько // Облік і фінанси АПК. – 2010. – № 4. – С. 66–69.