Оптимізація забезпечення навчальних закладів бібліотечними фондами

Автори
Відомості

Гітіс Веніамін Борисович

канд. техн. наук, доцент, Донбаська державна машинобудівна академія

veniamin.gitis@gmail.com

Ляхов Богдан Андрійович

студент гр. СА-21-1м, Донбаська державна машинобудівна академія

У роботі дослідженні задачі та шляхи автоматизації бібліотечного обслуговування. Визначена математична модель для оптимізації діяльності бібліотечного фонду навчального закладу. Представлена комп’ютерна реалізація інформаційної системи для автоматизації діяльності бібліотечного обслуговування.

Аналізуючи автоматизовані бібліотечні інформаційні системи, можна зробити висновок про те, що підтримка замовлення літератури в них є суто технічною, оскільки необхідний постійний зв’язок бібліотеки та користувачів. Відсутність заявок на літературу від підрозділів змушує співробітника відділу комплектування самостійно приймати змістовне рішення по номенклатурі і об’єму замовлених видань. З причини великої різноманітності спеціальностей ВНЗ, кваліфікації працівника бібліотеки виявляється недостатньо для ефективного прийняття рішення по комплектуванню книжкового фонду.

Тому метою роботи було моделювання і розробка інформаційної системи для автоматизації бібліотечної діяльності, яка дозволяє визначити оптимальний план замовлення книг на видавництві з мінімальними витратами.

Для вирішення цієї задачі була створена математична модель, за допомогою якої оптимізація досягається за рахунок мінімізації витрат на замовлення літератури конкретного видавництва з максимальним локальним рейтингом і кількістю номенклатури [1]. Обчислення загального рейтингу книги можна представити у вигляді:

\[ R(T_{i,j})=∑_{m=1}^O R(T_{i,j},m) \tag{1}\]

За умовою:

\[ \begin{align*} ∀_(i,j,k,l) ((1≤1≤N)∧(1≤k≤N) ∧(1≤j≤K_i)∧ \\ (1≤l≤K_k)∧((i≠k)∨(j≠l))∧(T_(i,j)≠T_(k,l)) \\ ∧(v(T_(i,j) )=v(T_(k,l))∧(R(T_(i,j) )>0) \\ ∧(R(T_(k,l)>0)∧(φ(T_(i,j) )>0) \\ ∧(φ(T_(k,l) )>0)⇒(φ(T_(i,j) ) \\ ÷φ(T_(k,l) )=R(T_(i,j)÷(R(T_(k,l) )) \end{align*} \tag{2}\]

Таким чином, число книг, які користувачі замовляють понад необхідної мінімальної кількості – \(φ (T_(i,j))\) і \(φ (T_(k,l))\) найменувань \(T_(i,j)\) і \(T_(k,l)\), одного виду, але різних видавництв має бути в тому ж співвідношенні, що і локальні ненульові рейтинги \(R (T_(i,j))\) і \(R (T_(k,l))\) найменувань \(T_(i,j)\) і \(T_(k,l)\) відповідно.

Замовлення літератури з максимальним загальним рейтингом можна представити у вигляді:

\[ B(R,f)= ∑_(i=1)^N∑_(j=1)^(K_i)〖R(T_(i,j) ) f_(i,j) (X_(i,j),T_(i,j) )→max〗 \tag{3}\]

Замовлення максимального обсягу номенклатури можна представити так:

\[ N(f)= ∑_(i=1)^N∑_(j=1)^(K_i)〖f_(i,j) (X_(i,j),T_(i,j) )→max〗 \tag{4}\]

Замовлення максимального обсягу можна представити у вигляді:

\[ O(X_(i,j) )= ∑_(i=1)^N∑_(j=1)^(K_i)〖X_(i,j)→max〗 \tag{5}\]

Сенс обмеження по коштах полягає в тому, що витрати на придбання літератури не повинні перевищувати суми грошових коштів L, які виділяються для цих цілей:

\[ F(Z,E,Q)= ∑_(i=1)^N▒〖(Z_i+E_i (M_i,R_i,V_i )+Q(Z_i,V_i ))≤L \tag{6}\]

де Z_i – вартість всіх книг, замовлених у i-го видавництва, з урахуванням загальної знижки;

E_i (M_i,R_i,V_i )- вартість доставки замовлення від i-го видавництва;

Q(Z_i,V_i )- страхова вартість замовлення;

L – кошти, що виділяються на фінансування бібліотеки.

Для впровадження цієї моделі була виконана комп’ютерна реалізації інформаційної системи для автоматизації діяльності бібліотечного обслуговування. Як приклад роботи, на рис. 1 зображено висновок після оптимізації витрат на придбання книг.

Рис. 1: Висновок після оптимізації витрат на придбання книг

Розроблена програма дозволяє визначити оптимальний план замовлення книг на видавництві з мінімальними витратами. Тим самим система полегшує роботу бібліотечного персоналу і допомагає приймати управлінські рішення з приводу замовлення книг з максимальним локальним рейтингом і мінімальними витратами на їх придбання.

Література

  1. Кроміна Л.А., Миронов В.В., Ярцев Р.А Модель комплектування книжкового фонду бібліотеки ВНЗ на основі локального рейтингу видань//«Науковий потенціал студентства у XXI столітті». – 2010. – 582.с.