Забезпечення захисту даних споживачів в сфері електронної комерціїї

Автор
Відомості

Гронь Олександра Вікторівна

кандидат економічних наук, доцент, кафедра міжнародних економічних відносин, Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця

gronsense@gmail.com

Впровадження штучного інтелекту і, як наслідок появи можливостей збирання та обробки великої кількості даних споживачів, призвело до збільшення уваги і вимог з боку споживачів до політики компаній щодо конфіденційності даних. Аналізуються результати досліджень, які свідчать про необхідність розробки компаніями заходів щодо підвищення захисту даних споживачів, що допоможе встановленню довіри й збільшенню доходів компанії.

Четверта промислова революція (Індустрія 4.0) докорінно змінила майже усі бізнес-процеси, незалежно від галузі компанії мають ставати більш гнучкими та швидше адаптуватися в умовах цифрових зрушень, переосмислювати способи створення нових цінностей для бізнесу. В основі Індустрії 4.0 лежить автоматизація з використанням сучасних інтелектуальних технологій, головним рушієм четвертої промислової революції є Штучний інтелект.

Штучний інтелект (ШІ) визначається фахівцями «як здатність машини виконувати когнітивні функції, які асоціюються з людським розумом, такі як сприйняття, міркування, навчання, взаємодія з навколишнім середовищем, вирішення проблем і навіть прояв творчості» [1].

За результатами досліджень проведених компанією McKinsey більше половини опитаних представників компаній повідомили, що біля 5% інвестицій їхніх цифрових бюджетів в 2022 році підуть на розвиток застосування ШІ. Протягом наступних трьох років планують збільшення інвестицій в ШІ 63% опитаних компаній [2].

Ключовим активом Індустрії 4.0 є дані, з 2010 по 2020 роки обсяг створених, зібраних, скопійованих і спожитих даних у світі, збільшився з 1,2 трильйона гігабайт до 59 трильйонів гігабайт (забезпечивши майже 5000% зростання) [3]. Саме збільшення кількості даних й стимулює розвиток ШІ, широке та інноваційне застосування ШІ вимагатиме все більшого міжгалузевого зв’язку та агрегації даних, централізації та консолідації публічно-приватних даних.

Масштабне розповсюдження використання ШІ спостерігається в сфері електронної комерції, це пояснюється значними вигодами, які компанії отримують від таких інновацій. Використовуючи ШІ можна проаналізувати запити споживачів, дізнатися їхні потреби та бажання, особливості поведінки, і на основі зібраних результатів запровадити відповідні заходи, які дозволять не тільки збільшити кількість клієнтів, підвищити їхній рівень лояльності, але й скоротити витрати. Для того щоб реалізувати такі процеси необхідно зібрати та обробити велику кількість особистих даних.

Активність компаній в напрямку використанні ШІ викликає відповідну реакцію з боку споживачів. Результати досліджень свідчать, що все більше споживачів замислюються щодо політики компаній в сфері конфіденційності даних. Дослідження споживачів, проведене компанією McKinsey, виявило, що для 85% респондентів важливо дізнатися про політику конфіденційності даних компанії, перш ніж зробити покупку, для 72% респондентів важливо розуміти політику компанії щодо ШІ. Надійність і захист даних за рівнем важливості оцінюється майже на одному рівні з ціною та часом доставки [4].

Споживачі прагнуть розуміння того, яким чином використовуватимуться їхні дані. Майже половина індивідуальних споживачів і 56% бізнес-покупців розглядатимуть в якості альтернативи покупки інший бренд, якщо не будуть розуміти як компанія, у якої вони збиралися купувати, використовуватиме їхні дані [4]. Багато хто з опитаних буде купувати лише у компаній, які відомі захистом даних споживачів, так 53% респондентів відзначають, що перед онлайн-покупкою або використанням цифрових послуг намагаються переконатися, що компанія має надійну репутацію щодо поводження з даними своїх клієнтів. 67% споживачів впевнені, що можуть самостійно знайти інформацію про політику конфіденційності даних компанії [5].

Більшість споживачів вважають, що компанії, з якими вони мають справу, забезпечують основні елементи захисту даних споживачів, довіряють компаніям, з якими вони вирішують вести бізнес.

Результати останніх опитувань відомих консалтингових компаній свідчать про те, що забезпечення цифрової довіри може дати компаніям значні переваги, окрім просто задоволення очікувань споживачів. Дані є важливим фактором виробництва, впливають на розвиток інновацій, тим самим підвищуючи економічну продуктивність, проте необхідно приділяти більшого значення захисту даних, адже кількість поширюваної і збираємої інформації буде тільки збільшуватися, а її значення зростати. Споживачі мають бути впевненими, що їхні дані захищені. Для компаній, які використовують штучний інтелект та збирають дані споживачів, встановлення довіри з боку споживачів, є не тільки необхідним кроком, але й можливістю розвитку в майбутньому. Однак, дослідження показують, що лише невелика частка компаній готова до впровадження системних заходів щодо захисту даних своїх споживачів. Активна співпраця приватного та державного сектору, представників різних галузей може допомогти у вирішення цієї проблеми. Переваги більш швидкого розвитку нових технологій та намагання швидкого повернення інвестицій мають бути збалансовані з потенційною шкодою від втрати конфіденційності даних, і через це втрати довіри та лояльності споживачів.

Література

  1. An executive’s guide to AI // Access mode: https://www.mckinsey.com/capabilities/quantumblack/our-insights/an-executives-guide-to-ai 2 The state of AI in 2022 - and a half decade in review // Access mode:https://www.mckinsey.com/capabilities/quantumblack/our-insights/the-state-of-ai-in-2022-and-a-half-decade-in-review
  2. 54 Predictions About The State Of Data In 2021 // Access mode: https://www.forbes.com/sites/gilpress/2021/12/30/54-predictions-about-the-state-of-data-in-2021/?sh=42157ef7397d
  3. Why digital trust truly matters // Access mode: https://www.mckinsey.com/capabilities/quantumblack/our-insights/why-digital-trust-truly-matters
  4. Getting to know - and manage - your biggest AI risks // Access mode: https://www.mckinsey.com/capabilities/quantumblack/our-insights/getting-to-know-and-manage-your-biggest-ai-risks