Моделі комплексної оцінки інвестиційної привабливості підприємства паливно-енергетичного комплексу

Автори
Відомості

Гур’янова Л.С.

д.е.н., профессор, Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця (Україна)

guryanovalidiya@gmail.com

Перетятько Т. С.

Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця (Україна)

tayok2002@gmail.com

У роботі побудовано моделі класифікації, які на основі методів кластерного та дискримінантного аналізу дозволяють оцінити рівень інвестиційної привабливості компанії паливно-енергетичного комплексу та розробити превентивну фінансову стратегію, спрямовану на підвищення рівня інвестиційної привабливості.

Динамічний розвиток компаній, впровадження інновацій неможливе без залучення зовнішнього інвестиційного капіталу, зокрема на фондових ринках. Тому контур управління інвестиційною привабливістю стає основним для українських підприємств і насамперед для підприємств такої капіталомісткої галузі як паливно-енергетичний комплекс.

Необхідно сказати, що проблему оцінки рівня інвестиційної привабливості досить широко розглянуто вітчизняними та зарубіжними вченими. Так у роботі [1] представлено досить докладну класифікацію існуючих підходів до оцінки рівня інвестиційної привабливості, виділено базові завдання при формуванні методики оцінки рівня інвестиційної привабливості: формування інформаційного простору ознак, вибір методу згортки і побудова інтегрального індикатора, шкалювання інтегрального індикатора та ін. Разом з тим, недостатньо розробленими залишаються підходи до моделювання рівня інвестиційної привабливості, які враховують «змішану» систему індикаторів, що відображають привабливість як реальних, так і фінансових інвестицій в підприємство. Особливо актуальним застосування такої «змішаної» системи індикаторів є для підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК), оскільки це капіталомісткі виробництва, що вимагають залучення зовнішніх інвестицій, організації-донори яких орієнтуються як на фундаментальні індикатори діяльності компанії (фінансові показники), так і на показники привабливості та ліквідності цінних паперів компанії на фондовому ринку.

Метою дослідження є розробка моделей класифікації, які на основі методів кластерного та дискримінантного аналізу дозволяють оцінити рівень інвестиційної привабливості компанії ПЕК та розробити превентивну фінансову стратегію, спрямовану на підвищення рівня інвестиційної привабливості.

Дослідження проводилося у два етапи. На першому етапі побудовано модель кластерного аналізу, яка дозволяє згрупувати провідні компанії енергетичної сфери, що входять в індекс S&P500, у три кластери компаній, які мають високу, середню та низьку інвестиційну привабливість відповідно. Для цього використано метод «k-середніх» [2].

На другому етапі побудовано модель ідентифікації класу за допомогою дискримінантного аналізу, яка дозволяє розпізнати клас української енергетичної компанії ПАТ «Укрнафта» за рівнем інвестиційної привабливості. Побудова моделей здійснювалась за допомогою ППП Statistica и RStudio.

Модель комплексної оцінки інвестиційної привабливості апробована на статистичних даних 49 енергетичних компаній, що входять в індекс S&P500, за такими показниками як відношення ринкової вартості підприємства до доходу, відношення ринкової вартості підприємства до значення чистого грошового потоку, валова рентабельність, операційна рентабельність, рентабельність активів, відношення суми боргу до власного капіталу, поточна ліквідність. Склад системи показників охоплює показники привабливості реальних та фінансових інвестицій та обумовлений їх доступністю у відкритих джерелах даних [3].

Під час кластеризації, перш за все, було проведено стандартизацію вихідної системи ознак. Це необхідна процедура, адже всі показники мають різну розмірність. Далі за допомогою RStudio було розбито початкову вибірку на три групи (Рис. 1). Перша складається з 23-х компаній, друга з 8-и, третя з 18-ти енергетичних компаній. За результатами аналізу характеристик кластерів було визначено, що перший кластер (23 компанії) має середній рівень інвестиційної привабливості; другий кластер (8 компаній) має високий рівень інвестиційної привабливості; 3 кластер (18 компаній) має низький рівень інвестиційної привабливості.

Рис. 1: Дендрограма класифікації провідних енергетичних компаній

На наступному кроці дослідження здійснювалась ідентифікація класу рівня інвестиційної привабливості української енергетичної компанії ПАТ «Ukrnafta» за допомогою моделі дискримінантного аналізу. Під час розпізнавання класу використовувались фінансові дані компанії за 2021 рік [4]. Реалізація моделей здійснювалась в ППП Statistica. Результати розпізнавання класу наведені на Рис. 2.

Рис. 2: Результат ідентифікації класу інвестиційної привабливості для української енергетичної компанії ПАТ «Укрнафта»

Таким чином, за результатами розпізнавання ПАТ «Укрнафта» з ймовірністю 99% відноситься до класу компаній з середнім рівнем інвестиційної привабливості. Напрямом подальших досліджень є розробка імітаційної моделі, яка дозволить визначити параметри фінансової стратегії, що забезпечують стійкі позиції ПАТ «Укрнафта» в класі з середнім рівнем інвестиційної привабливості або забезпечують перехід в більш «високий» кластер.

Література

  1. Коляда К. Г., Пуліна Т. В., Нечаєва І. А. Методика оцінки інвестиційної привабливості ІТ-компанії за допомогою показників аналізу акцій та інтегрального показника інвестиційної привабливості. Інвестиції: практика та досвід. 2018. № 19. – С. 41-45. URL: http://www.investplan.com.ua/pdf/19_2018/10.pdf
  2. Бізнес-аналітика багатовимірних процесів : навчальний посібник / Т. С. Клебанова, Л. С. Гур’янова, Л. О. Чаговець та ін. Харків : ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2018. 272 с.
  3. Котирування на біржових ринках URL: https://finance.yahoo.com/quote/ACIW/keystatistics?p=ACIW&guccounter=1 (дата звернення: 11.03.2023)
  4. Ukrnafta OPJC. URL: https://www.wsj.com/market-data/quotes/UA/UNAF/financials (дата звернення: 11.03.2023)