Економетричний аналіз впливу прямих іноземних інвестицій на темп впровадження інновацій

Автори
Відомості

Гур’янова Л.С.

д.е.н., професор, Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця

guryanovalidiya@gmail.com

Яценко Р.М.

к.е.н., доцент, Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця

roman.yatsenko@hneu.net

Носарь А.В.

Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця

alinanosar@gmail.com

У роботі побудовано економетричні моделі показників рівня інноваційної активності промислових підприємств, які на підставі аналізу дистрибутивного лагу, дозволяють визначити наявність та характеристики лагових ефектів впливу іноземних інвестицій на темп інноваційного розвитку промислового сектора.

Одним з основних завдань забезпечення сталого, конкурентного, безпечного розвитку національної економіки є забезпечення припливу інвестицій не тільки у сировинні галузі, а й у високотехнологічні промислові сектори з високим рівнем доданої вартості. Розвиток останніх дозволить створити нові робочі місця, зупинити трудову міграцію, покращити демографічну ситуацію, сформує довгострокову основу для економічного зростання.

Важливу роль в інвестиційному процесі грають іноземні інвестиції, які сприяють трансферу інноваційних технологій, оновленню та модернізації промислового комплексу. Дослідження впливу іноземних інвестицій на темпи впровадження інновацій у різних країнах розглянуті в багатьох наукових джерелах. Однак оцінка валиву іноземних інвестицій на рівень інноваційної активності української економіки, зокрема оцінка лагових ефектів, розглянута недостатньо повною.

У роботі перевірялася гіпотеза про позитивний вплив іноземних інвестицій на темп інноваційного розвитку промислового сектора економіки, а також проводився кількісний аналіз розподілу ефекту впливу іноземних інвестицій на рівень інноваційної активності у часі. Як інструмент дослідження розглядалися такі економетричні моделі, як дистрибутивно-лагові моделі (моделі розподіленого лага).

Під час побудови двох економетричних моделей за результуючі змінні було взято такі змінні, як кількість впроваджених видів інноваційної продукції на промислових підприємствах (од.) та частку промислових підприємств, що впровадили інновації (продукцію та/або технологічні процеси), в загальній кількості промислових підприємств (%) відповідно, в той час, як факторною змінною в обох моделях виступив обсяг залучених в Україну прямих іноземних інвестицій (млн. дол.) [1-2].

Обидві моделі були побудовані за допомогою методу Алмон в середовищі Statistica. Модель впливу обсягу ПІІ на кількість впроваджених видів інноваційної продукції на промислових підприємствах виглядає так: уt = 0,109xt + 0,118xt-1 + 0,127xt-2 + 0,136xt-3, а на частку промислових підприємств, що впровадили інновації (продукцію та/або технологічні процеси), в загальній кількості промислових підприємств: уt = 0,00047xt + 0,00050xt-1 + 0,00053хt-2 + +0,00055xt-3. Також була досліджена нормована структура лага для обох моделей. Послідовність нормованих коефіцієнтів лага для моделі кількості впроваджених видів інноваційної продукції на промислових підприємствах є b= {0,22; 0,24; 0,26; 0,28}. Тобто, на поточний рік припадає 22% впливу обсягу залучених прямих іноземних інвестицій на кількість впроваджених видів інноваційної продукції на промислових підприємствах, через рік – 24%, через два роки – 26%, а через три роки – 28%. В свою чергу послідовність нормованих коефіцієнтів лага для моделі частки промислових підприємств, що впровадили інновації (продукцію та/або технологічні процеси), в загальній кількості промислових підприємств є b= 0,23; 0,24; 0,26; 0,27. Тобто, на поточний рік припадає 23% впливу обсягу залучених прямих іноземних інвестицій на частку кількості промислових підприємств, що запровадили інновації (продукцію та/або технологічні процеси), у загальній кількості промислових підприємств, через рік – 24%, через два роки – 26%, а через три роки – 27%. Короткостроковий мультиплікатор складає 0,109 та 0,00047 відповідно. Довгостроковий мультипликатор складає 0,49 та 0,002 відповідно. Проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що на даний час вплив іноземних інвестицій на інноваційний розвиток українського промислового сектора економіки є позитивним, довгостроковим (середній період віддачи від інвестицій оцінюється приблизно в чотири рокі), але вплив не є досить значним. Крім того, коефіцієнти моделі вказують на високий рівень капіталомісткості нових видів продукції у промисловому виробництві. Тривалий термін віддачі, високі ризики вкладення коштів потребують відповідної стимулюючої регуляторної політики, яка сприяє відновленню промислового сектора економіки.

Таким чином, аналіз впливу залученого обсягу прямих іноземних інвестицій на рівень інноваційної активності промислових підприємств показав, що вплив інвестиційної діяльності на інноваційну відбувається з деяким запізненням, тобто на поточний рівень інноваційної активності впливає обсяг інвестицій, що були залучені три роки тому. Побудовані моделі показують загальний тренд розвитку інноваційної активності на промислових підприємствах, адже показники, які були взяті як результативні, є основними індикаторами рівня інноваційної активності у промисловому секторі. Розроблені моделі можуть бути застосовані під час прогнозування та розробки стратегії відновлення української економіки.

Література

  1. Прямі іноземні інвестиції в Україну [Електронний ресурс] // Міністерство фінансів України. 2022. Режим доступу до ресурсу: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/fdi/
  2. Економічна статистика / Наука, технології та інновації [Електронний ресурс] // Державна служба статистики України. Режим доступу до ресурсу: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/ni.htm