Кластерний аналіз економічної безпеки країн ЄС та України

Автор
Відомості

Тонка Є.Я.

бакалавр, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Економічна безпека має критичне значення для держави, оскільки вона безпосередньо впливає на життя її громадян. Тільки економічно безпечна держава може забезпечити своїх громадян зайнятістю, доходом, якісною освітою, розвиненою медициною та соціальною стабільністю. Аналіз та оцінка економічної безпеки держави є вкрай важливими для її сталого розвитку.

Проблема економічної безпеки є досить поширеною та розглядається в багатьох роботах. Сучасна проблематика економічної безпеки держави розглянута в роботах таких провідних науковців як Яковенко Р. В., Третяк В. В., Клунко Н. С., Варналій З. С., Нижник Н.Р., Ситник Г.П., Білоус В.Т. та ін. В їх працях детально проаналізовано історичні, теоретичні та практичні аспекти економічної безпеки. Однак досліджень саме стану економічної безпеки України, особливо за останні роки, небагато.

Метою роботи є проведення кластерного аналізу за основними показниками економічної безпеки держави для України та країн ЄС задля визначення стану економічної безпеки України.

Аналіз літературних джерел дозволив зробити висновок, що загального прийнятого методу оцінки економічної безпеки держави немає. Загалом, всі методи передбачають оцінку низки економічних факторів, які впливають на стабільність та здатність економіки реагувати на несприятливі ситуації. Частіше всього розглядаються такі економічні показники як валовий внутрішній продукт (ВВП), рівень інфляції, рівень безробіття, валютні резерви, державний борг та торговий баланс. Ці показники дають можливість досить швидко оцінити загальний стан, а також визначити слабкі сторони економіки держави.

Інший поширений метод оцінки економічної безпеки досліджує її через соціальні показники, бо економічна безпека має тісний зв’язок із соціальною стабільністю в державі. Такими показниками можуть виступати рівень бідності, рівень злочинності, доступ до освіти та охорони здоров’я. Їх оцінка може дати розуміння про добробут населення та потенційні ризики для економічної безпеки.

Проведений у роботі кластерний аналіз дав змогу порівняти економічні безпеки країн і виявити їх спільні та відмінні риси, шляхом розділення України та всіх країн ЄС на три кластери. Для дослідження були обрані такі показники: темп зростання ВВП, інфляція, рівень безробіття, обсяг експорту та обсяг імпорту. Данні були взяті за 2021 рік. Вибір цього методу пояснюється такими перевагами: можливість оцінити економічну безпеку України у порівнянні з країнами ЄС, виявлення подібностей та відмінносте між всіма країнами; можливість застосування до великих наборів даних; візуальне представлення даних.

Проведення кластерного аналізу було здійснено на основі даних з Державної служби статистики України [3] та Євростату [4]. У ході дослідження були отримані дендрограма класифікації одиночного з’єднання та дендрограма класифікації за методом Уорда.

Дендрограма класифікації за методом Уорда наведена на Рис. 1.

Рис. 1: Дендрограма класифікацій за методом Уорда

Аналіз дендрограми класифікації одиночного з’єднання дозволяє виділити три кластери, а за дендрограмою за методом Уорда Німеччина була виділена в окремий кластер. Після їх аналізу було використано метод К-середніх та розділено країни на три кластери.

К-середніх – це метод кластеризації даних, що групує подібні точки даних у кластери на основі їх подібностей у змінних. В якості метрики використовується Евклідова відстань. Порівняно з ієрхічним кластерним аналізом, який часто виробляє перевантажені та важко інтерпретовані дендрограми, метод К-середніх має перевагу, оскільки є більш зручним для кластеризації великої кількості даних. Важливим є те, що у методі К-середніх дані поділяються на заздалегідь визначену кількість кластерів.

Середні значення показників за кластерами наведені на Рис. 2.

Рис. 2: Середні значення станів кластерів

За результатами дослідження до першого кластера входять країни з високим рівнем темпу зростання реального ВВП (Болгарія, Естонія, Ірландія, Хорватія, Угорщина, Мальта, Польща, Словенія), другий кластер – країни з високим значенням показнику рівня безробіття (Україна, Бельгія, Чехія, Данія, Греція, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Австрія, Португалія, Румунія, Словенія, Фінляндія, Швеція) а третій – експорту та імпорту (Німеччина, Франція, Нідерланди). Нажаль, Україна потрапила до кластеру країн з високим рівнем безробіття, цей кластер до того ж виявився найбільшим з усіх.

Підсумовуючи, Україна є країною, яка переживає значні економічні та політичні зміни, а її економічна безпека залишається серйозною проблемою. В останні роки країна переживає складні економічні умови з низьким темпом росту ВВП, високою інфляцією та високим рівнем безробіття.

Література

  1. Третяк В. В. Економічна безпека: сутність та умови формування // Економіка і держава. – 2010. – № 1. – С. 6–8.
  2. Терехов Є. Економічна безпека держави та можливості її вимірювання / Євген Терехов. // Економічний аналіз. – 2012. – №11. – С. 160–165.
  3. Сайт Державної служби статистики України: веб-сайт. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
  4. Eurostat: official Internet-recourse [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://ec.europa.eu/eurostat/data/database/
  5. Клунко Н. С. Ефективність вдосконалення системи економічної безпеки України – Журнал Бізнес-інформ. – 2017. – С. 52-57.