Психологія управління економічною безпекою бізнесу

Автори
Відомості

Воронюк Євгенія Валеріївна

викладач кафедри міжнародних економічних відносин Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця

Yvheniya.voronyuk@hneu.net

Сатушева Карина Валеріївна

Associate Professor of the Department of International Economic Relations, Simon Kuznets Kharkiv National University of Economics

satusheva0605@ukr.net

В тезах досліджено питання психології управління економічної безпеки бізнесу. Висвітлено ключові аспекти психологічної складової в управлінні економічною безпекою підприємств в незалалежності від форми власности та масштабів бізнесу. Виявлено, що ефективність управління економічною безпекою бізнесу залежить від психологічного стану співробітника, який за це відповідає.

В часи невизначеності, коли зовнішнє середовище бізнес-структур, всіх форм власності і видів діяльності, знаходиться під впливом колосальних за своїм масштабом факторів (інфляція, нестабільність національної валюти, зниження підприємницької активності, зниження рівня здобутків та заощаджень населення), форс-мажорних обставин пов’язаних із політичними змінами та фінансовою кризою, яка поступово розширюється на весь світ, питання психології управління економічною безпекою як елемента, що поєдную та гармонізує зовнішнє і внутрішнє середовище бізнесу постає актуальним для дослідження.

Управління економічною безпекою бізнесу, в незалежності від масштабів підприємства, здійснюється людьми: менеджерами, керівництвом бізнесстуктури, спеціалістами в сфері економічної безпеки. В незалежності від посади, яку такий професіонал обіймає, важливим постає його психологічна стабільність [2].

Саме від психологічних особливостей особи, яка виконує на підприємстві функції по управлінню економічною безпекою залежить швидкість та ефективність дій, яки впроваджуються в бізнесі для зниження наслідків настання ризиків або їх недопущення.

В такому аспекті ключовим постає вміння спеціаліста з управління економічною безпекою створювати в колектіві гармонічні відносини, знижувати рівень конфліктності, налагоджувати роботу в рамках корпоративної культури, а за її відсутності запровадити розробку політики корпоративної культури. Це необхідно, оскільки відповідн досліджень різних консалтингових агенств свідчать про те, що велика кількість підприємців страждають від шахрайства в бізнесі по всьому світу [[1]]#literature).

Так, велика кількість бізнес-структур зіштовхуються із шахрайськіми діями з боку співробітників компанії. Ситуацію, коли ризики економічній безпеці бізнесу виходять від персоналу підприємству неможливо спрогнозувати, проте в основу політики управління економічної безпеки підприємницької діяльності має бути покладене:

Література

  1. Всесвітнє дослідження шахрайства 2020. Price Waterhouse Cooper. https://www.pwc.com/ua/uk/survey/2020/economic-crime-survey.html
  2. How Risk Managers’ Psychological and Social Capital Promotes the Development of Risk-Management Capabilities https://www.researchgate.net/publication/342041711_How_Risk_Managers'_Psychological_and_Social_Capital_Promotes_the_Development_of_RiskManagement_Capabilities