Дослідження та аналіз ринку криптовалют

Автори
Відомості

Буртняк Іван Володимирович

д. е. н., проф. кафедри економічної кібернетики, Прикарпатський національний університет ім В. Стефаника,

bvanya@meta.ua

Фуфалько Орест Юрійович

аспірант спеціальності 051 «Економіка» кафедри економічної кібернетики, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника

У роботі розглянуто можливість прогнозування динаміки ціни криптовалюти за допомогою методів технічного аналізу. Потрібно зосередитися на вивченні динаміки ціни/обсягу та досліджувати напрямок найбільш ймовірного розвитку ринку. Встановлено, що для дослідження ринку криптовалют можна використовувати методи технічного аналізу, які дозволяють зробити прогноз, щодо динаміки ціноутворення.

Сьогодні, у добу стрімкого розвитку інформаційних технологій, сучасна економічна система швидко трансформується. Останнім часом зростає інтерес до криптовалют (цифрових активів), або віртуальних грошей. Уряди і центральні банки різних країн суперечливо ставляться щодо застосування таких новацій. Тому вивчення ринку криптовалют, його регулювання, вплив на фінансові системи країн світу набуває актуальності в наші дні.

На протязі останніх п’яти років можна прослідкувати збільшення капіталізації світових криптовалют. За різними реєстрами існує більше 10 тисяч криптовалют і ця кількість постійно зростає [1]. Криптовалюти мають ряд характерних особливостей, що спричиняє їхню популярність та які варто враховувати під час формування та вибору ознак, зокрема шляхом порівняння з підходами для традиційних валют та активів. Громадяни різних країн, а також багато фінансових організації зокрема і урядів країн, розглядають ринок криптовалют, як перспективу для вкладення коштів з метою отримання прибутку. У зв’язку з цим постає основне завдання для науковців, прогнозування курсу криптовалюти.

Ринок криптовалют активно зростає, з’являються нові компанії та інфраструктурні проекти. І той факт, що юридичні інститути та служби з розробки програмного забезпечення намагаються оцінити вплив цифрових валют на розвиток економіки, є позитивним сигналом. Це ще раз доводить, що криптовалюти є багатогранним поняттям, і взаємозв’язок, що виникає в результаті їх використання, можна трактувати по- різному

Одним із найактуальніших питань при проведенні фінансових операцій з криптовалютами для учасників ринку є ефективне прогнозування динаміки цін, тому над проблемою прогнозування курсу криптовалют працює величезна спільнота вчених з різних країн та континентів [2].

На нашу думку для дослідження ринку криптовалют можна використовувати методи технічного аналізу для прогнозування ціноутворення. ТА ґрунтуються на припущенні, що історія повторюється. Іншими словами, учасники ринку в схожих обставинах поводяться однаково, формуючи схожу динаміку зміни цін. Це дозволяє застосовувати графічні моделі зміни цін, виявлені на основі аналізу історичних даних.

Індикатори технічного аналізу є результатом математичної обробки статистичних даних динаміки ціни. Можна виокремити два основних типи технічних індикаторів: осцилятори (випереджаючі) та трендові (відстаючі).

Осциляторні індикатори -також один з найбільш відомих і в той же час надійних способів отримання прогнозів про подальший рух ціни. На відміну від середніх ковзних, їх використання найбільш доцільне в аналізі нетрендових ринків. При нетрендових, або як їх ще називають, бічних ринках, ціна настільки часто міняє напрям, що найбільш складною проблемою стає “вловити” початок і кінець коротких рухів вгору або вниз. У такій ситуації торгівля, особливо спекулятивна, може стати такою збитковою, що фахівці з технічного аналізу часто рекомендують просто перечекати час, утримуючись від яких би то не було рішень [2]. З виникненням осциляторів з’явилася можливість уникнути таких втрат часу. Особливість осциляторів в тому, що вони передбачають майбутні події, сигналізуючи про поворот наперед. Цим вони відрізняються від середніх ковзних, які завжди відстають від розвитку подій. Осцилятори можуть бути корисні і при трендових ринках -для подачі сигналів про закінчення тенденції. У основі використання осциляторних методів лежать поняття перекупленого і перепроданого ринку. Перекупленим ринок вважається тоді, коли ціна знаходиться біля своєї верхньої межі, тобто її подальше підвищення малоймовірне. Перепроданий ринок характеризується такою низькою ціною, що на даний момент її подальший спад також малоймовірний. Для визначення ситуацій перекупленності або перепроданності для кожного осцилятора встановлюються певні рівні. Коли значення осцилятора підходить до цих рівнів, поступає сигнал до покупки або продажу.

За допомогою технічного аналізу можна передбачити стан та динаміку ринку криптовалют, а також будувати прогноз щодо тенденцій змін ціноутворення криптовалют.

Висновки. Протягом останніх років зросла кількість наукових праць, щодо створення нових та удосконалення існуючих індикаторів аналізу динаміки ринку криптовалют, на основі різних нововведень в таких науках як, математика, фізика тощо. Все це дозволяє збільшити кількість аналітичних інструментів для моніторингу криптовалютного ринку. Хоча варто зауважити, що ціна на криптовалютному ринку є як правило основним показником, а довільний технічний індикатор, що будується відносно ціноутворення є похідним.

Література

  1. Blockchain & crypto. [Online]. Available: https://academy.binance.com. Accessed on: April 7, 2022.
  2. N. P. Patel, et al., “Fusion in Cryptocurrency Price Prediction: A Decade Survey on Recent Advancements, Architecture, and Potential Future Directions,” IEEE Access, vol. 10, pp. 34511-34538, 2022.