Методичний підхід до оцінювання фінансової безпеки промислового підприємства з використанням методу багатомірного шкалування

Автор
Відомості

Некрасова Л.А.

д.е.н., професор, Національний університет «Одеська політехніка»

l.a.nekrasova@op.edu.ua

Запропоновано методичний підхід до комплексного оцінювання фінансової безпеки промислового підприємства, сутність якого полягає в поєднанні результатів фінансово-економічної діяльності та оцінювання зовнішніх і внутрішніх чинників діяльності підприємства методом багатомірного шкалування, що дозволяє обґрунтувати стратегію фінансової безпеки промислового підприємства.

Оцінювання фінансової безпеки промислових підприємств є важливим завданням, оскільки воно дозволяє виявити ступінь готовності підприємства до впливу зовнішніх та внутрішніх факторів, що можуть призвести до порушення його фінансової стабільності. У результаті проведеного дослідження методів та моделей оцінки фінансової безпеки підприємств виділено три основні групи методів оцінки та аналізу стану фінансової безпеки підприємств: методи інтегральної оцінки фінансової безпеки; методи оцінки фінансової безпеки на основі аналізу можливості банкрутства; індикаторні методи оцінки фінансової безпеки [1-5]. Встановлено, що усі існуючі підходи до оцінки фінансової безпеки мають ряд недоліків. Зокрема, більшість методів піддаються значному ступеню суб’єктивізму, можуть давати суперечливі один одному результати, є недостатньо інформативними, не повною мірою враховують рівень фінансового ризику підприємства.

На основі цього запропоновано методичний підхід до комплексного оцінювання фінансової безпеки промислового підприємства, який, на відміну від існуючих підходів, включає оцінку фінансового стану підприємства та оцінку внутрішніх та зовнішніх чинників діяльності суб’єкта господарювання методом багатомірного шкалування, що дозволяє обґрунтувати стратегію фінансової безпеки промислового підприємства. Запропонований підхід був апробований на прикладі ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель»» та дозволив здійснити ґрунтовну оцінку рівня фінансової безпеки підприємства.

Перший, другий та третій етапи стосується оцінювання фінансового стану промислових підприємств на основі фінансового аналізу. Для оцінки впливу чинників на фінансову безпеку підприємства ПАТ «Одескабель» щодо реалізації стратегії його економічного розвитку, обґрунтовано й використано систему показників, що включає, зокрема, показники майнового становища, ліквідності, фінансової стійкості, ділової активності, рентабельності та динаміки поряд з частковими (диференційованими) показниками.

На четвертому та п’ятому етапах, оцінюється вплив чинників на фінансову безпеку на базі двох груп показників: кількісних та якісних характеристик оцінювання зовнішнього та внутрішнього середовища. Перша група показників для оцінки зовнішнього середовища представлена наступними чинниками: параметри ринку, соціально-економічні тенденції в зовнішньому середовищі, конкуренція в середині галузі, вплив покупців та постачальників. Друга група показників для оцінки внутрішнього середовища представлено такими чинниками: техніко-технологічні, матеріальні, інноваційні, фінансові, кадрові, інформаційні, маркетингові та організаційні. Для цього використаний метод експертних опитувань на основі кількісних і якісних значень кожного чиннику.

Кінцевим кроком перших етапів є розрахунок узагальнюючого фінансово-економічного показника, четвертого та п’ятого етапів - розрахунок узагальнюючого показника оцінки зовнішнього середовища та ресурсного потенціалу, шостого етапу - розрахунок комплексного показника фінансової безпеки підприємства за допомогою пакету прикладної програми багатомірного шкалування PROXSCAL. Інтегральне оцінювання дає змогу поєднати в єдиному показнику різні за назвою, одиницями виміру, вагомістю та іншими характеристиками чинники.

Значення узагальнюючих показників для визначення рівня фінансової безпеки ПАТ «Одескабель» за 2019-2021 рр. наведено на рис.1.

Рис. 1: Узагальнюючі показники оцінювання фінансової безпеки ПАТ «Одескабель» за 2019-2021 рр.

Для визначення рівня фінансової безпеки було використано шкалу Харінгтона. ПАТ «Одескабель» впродовж аналізованого періоду мало низький рівень фінансової безпеки. Значення інтегрального індексу протягом 2019-2021 рр. коливалися в межах 0,428-0,516, що свідчить про необхідність змін у стратегії управління фінансовою діяльністю підприємства, що дозволить підвищити рівень фінансової безпеки підприємства.

Таким чином, запропонований методичний підхід здійснює ґрунтовну оцінку фінансової безпеки, оскільки дозволяє проаналізувати фінансовий стан підприємства, який є індикатором фінансового потенціалу підприємства і основою для визначення загального рівня безпеки, та включає оцінку ризиків та загроз, які впливають на діяльність підприємства, що є підґрунтям для побудови ефективної фінансової стратегії та механізму управління фінансовою безпекою підприємства.

Література

  1. Ілляшенко С.Н. Складові економічної безпеки підприємства та підходи до їх оцінки/ С.Н. Ілляшенко// Актуальні проблеми економіки. – 2013. – № 3 (21). – С. 12-19.
  2. Пойда-Носик Н. Н. Науково-методичні підходи до оцінки рівня фінансової безпеки підприємства / Н. Н. Пойда-Носик // Теоретичні і практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності. – 2013. – Вип. 1 (1). – С. 288– 292.
  3. Портнова Г. О. Фінансова безпека підприємств: сучасні погляди щодо сутності та оцінки / Г. О. Портнова, В. М. Антоненко // Збірник наукових праць Національного університету державної податкової служби України. – 2012. – № 1. – С. 345–355.
  4. Фінанси підприємств: теоретико-методичне забезпечення формування та відтворення : монографія / [І. В. Журавльова, О. М. Ястремська, Л. О. Макаренкова, Т. Б. Кузенко, С. В. Добриньта ін.] ; за заг. ред. к.е.н., проф. І. В. Журавльової. – Харків : Вид. ХНЕУ, 2010. – 428 с.
  5. Фінансова безпека підприємства : [навчальний посібник] / Т.Б. Кузенко, Л.С. Мартюшева, О.В. Грачов, О.Ю. Литовченко. – Харків : ХНЕУ, 2010. – 304 с.