УНІВЕРСАЛЬНА СИСТЕМА СТВОРЕННЯ ТА ПОШИРЕННЯ ОСВІТНЬОГО КОНТЕНТУ В ХНЕУ ІМ. С. КУЗНЕЦЯ

Кузовкін Д.Д.
Заборна Д.Д.
denys.kuzovkin@hneu.net
Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця (Україна)

В рамках трансформації освітнього процесу в умовах пандемії COVID-19 основною формою передачі інформації остаточно стала мережа Інтернет. В цих умовах дистанційне навчання є найважливішим інструментом забезпечення навчального та екзаменаційного процесів, а впровадження контентно-орієнтованих текстових редакторів є ключовим засобом впливу на успішність та продуктивність навчання студентів.

Створюється нова концепція електронного навчання як для студентів, так і для викладачів [1]. Зміни форми навчання спонукають до інновацій у сфері освіти. Криза змушує приділити увагу ефективному застосуванню інформаційно-комунікаційних технологій в освіті. Стає важливим моніторинг успішності у порівнянні з традиційною формою навчання.

Диджиталізація [2] — процес зацифровування інформації. Це дозволяє обробити великі дані та прискорити роботу. Цифровий світ замінює звичні засоби комунікації на соціальні мережі та електронну пошту. Перехід до онлайн-режиму є найважливішою трансформацією століття, бо він оптимізує процеси та підвищує ефективність дій.

Глобалізація наукового світу та розвиток академічної мобільності — також вдосконалення наявного рівня професійного капіталу. Проте впровадження диджиталізації в освіту стає перешкодою, яку нелегко подолати через різний рівень сприйняття нової інформації людьми та необхідності модернізації закладів освіти для збереження конкурентних переваг. Вдосконалюється і наукова модель розвитку. Трендом стає спрощення та підвищення ефективності освітнього процесу. Науково-дослідна діяльність модернізується, а чинні освітні програми прагнуть якісного вдосконалення. Збільшення частки онлайн-сегмента освітніх послуг змінює традиційну систему: пришвидшено розвиваються навчально-методичні комплекси та з’являються навчальні симулятори і тренажери для вивчення дисциплін.

What You See Is What You Mean (WYSIWYM) [3] — підхід до створення контенту. Переклад з англійської «що бачите, те й маєте на увазі». Концепція WYSIWYM з’явилася раніше за WYSIWYG, проте спочатку вимагала складнішої тегової розмітки, як, наприклад HTML. Але згодом, зі спрощенням та поширенням мов розмітки, WYSIWYM-підхід стає основою концепції уніфікованої розробки освітнього контенту. Він передбачає наявність логічної структури документа та відокремлення змісту від зовнішнього вигляду. Це досягається завдяки використанню шаблонів та стилів оформлення до вихідного змісту документа. Таким чином, отримуємо незалежність змісту від форми — завдяки цьому отримуємо такі переваги:

  1. Наявність контролю версій.
  2. Легкість аналізу інформації завдяки зрозумілій розмітці.
  3. Внесення змін у зміст відбувається один раз та без потреби дублювати їх у різні версії візуального уявлення.
  4. Автоматичне перетворення змісту у різні форми за допомогою текстового формату зберігання даних. Можна написати текст у будь-якому текстовому редакторі, а потім вставити у форму редагування [4].
  5. Зручність використання документа завдяки адаптивності дизайну. Універсальна розмітка допомагає обробляти текст на різних пристроях.

WYSIWYM-редактор забезпечує структурованість документа, маркуючи вміст відповідно до його значення в документі. Наприклад, можна позначити текст як назву документа та ім’я автора — це зробить жирне виділення елементу в усіх місцях застосування. Таке використання потребує попередньо визначеної семантичної структури документа. Концепція WYSIWYM підвищує ефективність роботи автора під час створення контенту завдяки зниженню витраченого часу на форматування тексту, створення необхідного зовнішнього вигляду, внесення змін у різні версії файлу та організацію колективної роботи. Оптимізація таких робочих процесів має велике значення в освітній діяльності.

Markdown — це полегшена мова розмітки, створена Джоном Грубером у 2004 році [5]. Вона призначена для написання красиво оформленого тексту навіть у звичайних текстових TXT-файлах. Markdown-документ можна відкрити на будь-якій платформі — цим він відрізняється від файлів, створених на текстовому процесорі. Markdown справді простий: за 10 хвилин його освоять і ті, хто ніколи не чув про LaTeX та HTML. Для роботи з ним існує багато редакторів: онлайн, комп’ютерні та мобільні. Наявна і можливість експорту у формати PDF, Word та HTML. При цьому, форматування залишається незмінним.

Обмежене форматування — є одночасно недоліком і головною особливістю Markdown. Наприклад, тут не можна використовувати різні шрифти. Тексти форматуються за допомогою спеціальних символів, які вставляються до та після слів. Markdown увібрав TeX-переваги поділу змісту та форму та забезпечив простішу модель розмітки. Для нього характерне використання простого набору спеціальних символів для позначення логічних блоків контенту. Таким чином, візуальне сприйняття відбувається без залучення додаткових інструментів.

Markdown має простий синтаксис, який підтримує всі необхідні елементи для створення текстового документа: заголовки, списки, зображення, посилання, таблиці та інше. Більша частина розмітки є інтуїтивно зрозумілою: нескладно відрізнити список від цитати. Для вільного використання Markdown можна скористатися оригінальний посібник. Вивчення цієї мови дозволить зручно писати статті, листи, вести конспекти та навіть створювати слайд-шоу. Крім цього, можна використовувати Markdown на сайтах Reddit, Stack Overflow та GitHub і навіть форматувати повідомлення у Telegram чи Slack. Для оформлення тексту потрібно мінімум операцій, а користуватися версіями документів зручно завдяки контролю версій [6].

«Кузня контенту» [7] — це мультиплатформний онлайн-редактор документів, який заснований на Markdown. Платформа підтримує спільний режим перегляду та редагування. Таким чином, можна створювати документи з іншими людьми, використовуючи персональний комп’ютер, планшет та смартфон. За допомогою «Кузні контенту» можна створити структурований текст, презентації, інтегрувати контент із зовнішніх ресурсів та вбудувати такий файл у сайт.

Сторінка сайту «Кузня контенту» складається з двох частин: головна сторінка (рис. 1) та (рис. 2) та історія документів. Головна сторінка описує можливості платформи. В історії зберігаються створені документи, які можна сортувати.

Рис. 1. Головна сторінка.

Рис. 2. Функціональні можливості.

Існує 3 режими роботи для стаціонарного та планшетного персонального комп’ютера: у режимі редагування зображується лише код, у режимі перегляду можна спостерігати візуальний результат, а спільний режим дозволить бачити й те, і те . Для роботи на мобільних пристроях передбачено 2 режими: режим перегляду для того, щоб побачити код, та режим редагування, щоб редагувати сторінку.

Можливість форматування тексту обмежена, проте головні функції є. Можна створити жирний текст, курсив, закреслений, підкреслений та виділений текст. Функція створення надрядкового та підрядкового тексту теж існує.

Для впорядкування даних та представлення однотипних даних, які можна пронумерувати, можна використати нумерований та маркований списки. Нумерований список застосовують для демонстрації послідовності, а маркований — для простого перерахування.

ЛІТЕРАТУРА

  1. The transformation of the education system during and post COVID-19 / [електронний ресурс] — режим доступу: https://www.redalyc.org/journal/6377/637767290022/html/
  2. Диджиталізація — процес цифрової трансформації суспільства / [електронний ресурс] — режим доступу: https://mentamore.com/socium/didzhitalizaciya.html
  3. WYSIWYM / [електронний ресурс] — режим доступу: https://uk.wikinoe.ru/wiki/WYSIWYM
  4. Порадьте простенький HTML-редактор із WYSIWYG / [електронний ресурс] — режим доступу: https://www.exler.ru/blog/posovetuyte-prostenkiy-html-redaktor-s-wysiwyg.htm
  5. Мова розмітки Markdown / [електронний ресурс] — режим доступу: https://myrusakov.ru/markup-language-markdown.html
  6. Які проблеми вирішує markdown? / [електронний ресурс] — режим доступу: https://github.com/mzagorny/md-docs
  7. «Кузня контенту» / [електронний ресурс] — режим доступу: https://content.hneu.edu.ua/