СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ОПТИМІЗАЦІЇ ОПОДАТКУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ

Хорошун В.В.
к.е.н., доцент
Інженерний інститут Запорізького національного університету (Україна)

Аналізуючи організацію процесу оподаткування підприємств України можна відзначити його явно виражений фіскальний характер і спрямованість на забезпечення поточних державних потреб без урахування найближчих соціально-економічних наслідків для підприємств, населення й економіки держави в цілому. Як наслідок, в економіці України склалася ситуація, коли певна частина капіталу знаходиться в «тіньовому» секторі, що значно шкодить інтересам держави у вигляді недоотриманих податків, зборів, обов’язкових платежів. За різними оцінками частка тіньового сектору економіки складає близько 40% від загального обсягу ВВП, що свідчить про неефективність існуючої податкової системи, яка не стимулює вихід більшості підприємств з тіні. Компромісний принцип і було покладено в основу системи підтримки прийняття рішень (СППР) для формування оптимальної податкової стратегії підприємства. Тому, головною метою системи, що пропонується виступає підвищення ефективності взаємодії податкової служби з підприємствами.

Базовим функціональним призначенням СППР є: можливість без суттєвих обмежень інтеграції розробленої системи до інформаційного забезпечення організації; розробка за допомогою сучасних інформаційних технологій зручного для користувача інтерфейсу системи; моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства для визначення на скільки стійким є функціонування підприємства в умовах поточної податкової стратегії.

Розглянемо структурну модель розробленої СППР, яку представлено на рисунку 13.

Структурна модель СППР для формування оптимальної податкової стратегії підприємства

Рис. 13: Структурна модель СППР для формування оптимальної податкової стратегії підприємства

Виділення двох підсистем обумовлено специфікою вирішуваної проблеми. З боку податкової служби головною метою, яка досягається в рамках розробленої СППР, є контроль за повною та своєчасною сплатою податків. Головною метою з боку підприємства - розробка оптимальної податкової стратегії. В систему подається вхідна інформація: розміри податкових ставок, а саме ставка ПДВ, податку на прибуток та податку на фонд праці у вигляді ЄСВ, а також основні показники роботи підприємства. Далі в рамках підсистем виконується виявлення податковою службою ймовірного ухилення підприємствами від сплати податків, також

Розглянемо алгоритм роботи системи моделювання поточної податкової стратегії підприємства, який схематично представлено на рисунку 14.

Алгоритм роботи системи моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства

Рис. 14: Алгоритм роботи системи моделювання оптимальної податкової стратегії підприємства

В систему подається інформація про діяльність підприємства та інформація про величини податкових ставок, на основі економіко-математичної моделі динамічного росту підприємства з урахуванням основних податкових відрахувань проводиться моделювання поточної податкової стратегії підприємства при існуючих в даний момент податкових ставках. Після цього проводиться аналіз динаміки змін доходу підприємства та фонду споживання в умовах обраної податкової стратегії та при рівні існуючих податкових ставок.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Лєгостаєва О.О. Деякі заходи оптимізації податкової політики підприємства / О.О. Лєгостаєва, Н.Д. Кондратенко // Глобальні та національні проблеми економіки. Миколаївський національний університет ім. В.О. Сухомлинського. Випуск 10. 2016. С. 407-410.

  2. Дібюк П.І. Проектування комп‘ютерних інформаційних систем підтримки прийняття рішень / П.І. Дібюк, Л.О. Коршевнюк // Навчальний посібник. – Київ: ННК «ІПСА» НТУУ «КПІ», 2010. –- 340 с.