КОНЦЕПЦІЯ МЕХАНІЗМУ ПОПЕРЕДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ КРИЗИ

Рудаченко О.О.
кандидат економічних наук, старший викладач кафедри економіки підприємств, бізнес-адміністрування та регіонального розвитку
Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова (Україна)

Презентація

Вирішення такої складної та багаторівневої задачі як аналіз та оцінка рівня соціально-економічного розвитку країни потребує комплексного та системного підходу. Проведений аналіз дозволив зробити висновки про необхідність використання економіко-математичних методів та моделей для дослідження такої проблеми як соціальна криза.

Концептуальна модель – це логіко-математичний опис модельованої системи в відповідності з формулюванням проблеми [1]. Основний зміст цього етапу – формулювання загального задуму моделі, перехід від реальної системи до логічної схеми її функціонування.

При розробці концептуальної моделі здійснюється встановлення основної структури моделі. Визначаються межі системи, приводиться опис зовнішнього середовища, виділяються суттєві елементи і дається їх опис, формуються змінні, параметри, функціональні залежності як для окремих елементів і процесів, так і для всієї системи в цілому, обмеження, цільові функції (критерії).

Кожна модель являє собою систему компонентів, які містять об’єктивну й достатньо повну інформацію про об’єкт або процес, що вивчається, а саме: постановку мети розв’язання проблеми за допомогою моделі; вичленовування основних компонентів системи, які становлять її суть; виявлення об’єктивно існуючих взаємозв’язків між компонентами системи; переведення компонентів системи на абстрактну мову (символіку); вибір способів зображення моделі та її побудова [2].

Результат роботи на цьому етапі – документований концептуальний опис і обраний спосіб формалізації модельованої системи.

Таким чином, пропонується концептуальна модель попередження соціальної кризи, яка поділена на два принципових модуля (блока/етапа):

Модуль 1. Оцінка та аналіз соціальної кризи
Модуль 2. Побудова програми розвитку регіонів.

Блок формування інформаційного простору є фундаментом майбутнього дослідження та моделювання. Головна мета цього блоку – аналіз минулих робіт та їх агрегування. На базі цього блоку будуються припущення про оптимальні та найважливіші критерії та індикатори соціальної кризи. В ході формування інформаційного простору та агрегування минулих робіт визначаються межі системи, приводиться опис зовнішнього середовища, виділяються суттєві елементи і дається їх опис. На цьому етапі формується усе подальше дослідження, тому дуже важливо щоб цей блок максимально повно розкривав сутність проблеми.

Другий модуль це розробка програми по розвитку регіонів, що здійснюється на основі усіх отриманих раніше даних та моделей. Цей блок присвячений детальному розгляду отриманих результатів моделювання, економічному аналізу дослідженого явища.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Механизмы и модели управления кризисными ситуациями : моногр. / Т.С. Клебанова, В.И. Грачев, Е.В. Раевнева, Л.С. Гурьянова, О.Ю. Полякова; НИЦ индустр. пробл. развития НАН Украины. – Х. : ИД “ИНЖЭК”, 2007. – 200 c. – (Науч.изд.). – Библиогр.: с. 158-162 – рус.

  2. Сценарные модели сбалансированного социально-экономического развития регионов : монография / Т.С. Клебанова, О.В. Мозенков, Л.С. Гурьянова, Л.А. Чаговец, А.С. Ястребова, О.В. Никифорова. – Бердянск : Ткачук А.В., 2013. – 327 c. – рус.