ІМІТАЦІЙНІ МОДЕЛІ ДІЯЛЬНОСТІ ІТ-ФІРМ НА ПЛАТФОРМІ ANYLOGIC

Соколовська З.М.,
д.е.н., професор

Яценко Н.В.
ст. викладач

Одеський національний політехнічний університет (Україна)

Презентація

ІТ-індустрія є однією зі стратегічних галузей сучасної української економіки. За останні роки це одна з небагатьох галузей, що демонструє стабільні темпи росту [1-2]. Основними суб’єктами ринку інформаційних технологій є розробники програмних продуктів, комплексних ІТ-рішень (системна інтеграція) та постачальники аутсорсингових ІТ-послуг. Продуктові та аутсорсингові ІТ-фірми мають власні особливості функціонування, але їх діяльність здійснюється в умовах невизначеного високо ризикового середовища ІТ-ринку [3-4]. Тому для аналізу та прогнозування динаміки розвитку бізнес-процесів ІТ-фірм необхідно використання відповідного математичного апарату дослідження, в якості якого пропонується імітаційне моделювання, а саме багатопідхідна парадигма імітації на програмній платформі системи AnyLogic [5-9].

Аргументами на користь вибору даного інструментарію є наступні:

  • Можливості врахування стохастичного характеру досліджуваних процесів та середовища їх функціонування.

  • Наявність інструментів проведення аналізу в динаміці за конкретні періоди та по крокам імітації, необхідним користувачам згідно з поставленими цілями.

  • Можливості сумісного відтворення в моделях процесів різної природи: виробництво програмних продуктів або надання аутсорсингових послуг; інформаційні або фінансові потоки; людські ресурси; ринкові тренди тощо.

  • Наявність інструментів параметричного налаштування моделей та проведення різних типів імітаційних експериментів.

  • Відкритість та модульність моделей, що надає можливості вбудови нових елементів, призначених відтворювати додаткові процеси, необхідні для розв’язання актуальних задач.

  • Можливості використання (за необхідністю − сумісного) значних обсягів інформації (баз та сховищ даних).

  • Наявність технологічної підтримки реалізації хмарних технологій.

З використанням наведеного інструментарію розроблені модель діяльності продуктової ІТ-фірми та модель функціонування аутсорсингової фірми в умовах конкуренції.

Модель функціонування продуктової ІТ-фірми узагальнює процеси розробки програмних продуктів, що притаманні компаніям даного типу. В основі моделі – виробничий цикл по створенню програмного забезпечення, що висувається на ІТ-ринок. Приймається, що життєвий цикл продукту складається з наступних етапів: розробка; тестування; доробка, якщо тести виявили помилки або неточності, або замовники висунули додаткові вимоги (зокрема, змінили постановку задачі) в процесі розробки програмного продукту; просування на ІТ-ринок. Згідно з цим досліджуються не тільки параметри виробництва (часові та вартісні) на всіх етапах створення програмних продуктів, але і прогнозування перебування продукту на ринку (попиту на нього). Кінцевими показниками діяльності в моделі є доходи та витрати фірми – їх динаміка та загальні обсяги за досліджувані періоди. В моделі завдяки використанню комбінації двох парадигм імітації – системно-динамічного та агентного підходу – співіснують як виробничі, так і ринкові процеси; як потоки виробництва програмних продуктів (у натуральних одиницях виміру), так і фінансові потоки (доходи/витрати), притаманні виробництву й збуту на ІТ-ринку.

Модель ІТ-аутсорсингової фірми приділяє особливу увагу процесам її функціонування в умовах конкурентного ІТ-ринку і впливу конкуренції на попит аутсорсингових послуг. Тенденції ринку відтворюються інструментами агентного підходу. Системна динаміка застосовується для формування потоків доходів та витрат, визначення фінансового стану фірми.

На моделях були проведені імітаційні експерименти двох типів – стандартні та варіації параметрів. Дієвість моделей підтверджувалася за допомогою «програвання» різних ситуацій, що притаманні діяльності кожного з досліджуваних типів фірм. Об’єктами дослідження виступили Мале Впроваджувальне Підприємство «Інтегровані Банківські Інформаційні Системи» (МУП «ІБІС» ТОВ) та компанія «Sigma» (розробник програмного забезпечення для спеціалістів у сфері SEO).

Експерименти на базі моделі продуктової компанії продемонстрували можливості менеджерів у прийнятті обґрунтованих рішень стосовно освоєння нових сегментів ринку; визначили напрямки аналізу впливу часових і вартісних показників, притаманних кожному з етапів виробництва програмних продуктів, на кінцеві показники діяльності фірми; довели можливості формування обґрунтованих цінових стратегій на експериментальній базі варіації параметрів.

Параметричні настройки експериментів, проведених на базі моделі аутсорсингової фірми, довели можливості оцінки:інтенсивності реклами;тривалості виконання замовлень;дій клієнтів-замовників;дій конкурентів;цінової політики фірми з врахуванням дій конкурентів.

Все це дозволило продемонструвати процеси формування продуктових та фінансових оборотів фірм-конкурентів із визначенням кінцевих показників їх діяльності.

Моделі є достатньо типовими і можуть бути легко пристосовані до специфіки конкретних компаній.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Розвиток Української ІТ-індустрії: аналітичний звіт.

  2. Information Technology Industry of Ukraine: Infographic atlas/2017.

  3. Смерічевська С.В., Олєнєв М.М. Тенденції та стратегічні перспективи розвитку ринку ІТ-аутсорсингу в Україні. // Економіка та управління національним господарством. 2017. Вип. №1(57). с. 47-53

  4. Соловьев В.И. Стратегия и тактика конкуренции на рынке программного обеспечения: опыт экономико-математического моделирования: [монография]. М.: Вега-Инфо, 2018. с. 24–28

  5. Борщев А.В. Миграция имитационного моделирования в облако // Имитационное моделирование. Теория и практика: материалы конф. ИММОД-2017. (Санкт-Петербург, 18-20 октября 2017 г.). Пленарные доклады.Санкт-Петербург. 2017. с.18-26.

  6. Карпов Ю.Г. Имитационное моделирование систем. Введение в моделирование на AnyLogic. БХВ_Петербург, С.-Петербург, 2017. 230 с.

  7. Каталевский Д.Ю. Системная динамика и агентное моделирование: необходимость комбинированного подхода.

  8. Компанія AnyLogic: сайт.

  9. Портал моделей системы AnyLogic.