ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕНДЕНЦІЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РЕГІОНУ

Григорук П.М.
д.е.н., професор
Хмельницький національний університет (Україна)

Розвиток зовнішньоекономічної діяльності країни є важливим чинником її економічного зростання. Особливо це актуально за сучасного стану розвитку світової та вітчизняної економічних систем, коли набувають інтенсивного розвитку процеси транснаціоналізації та глобалізації світового господарства, міжнародної економічної інтеграції, поділу праці. Одним з пріоритетних напрямів державної економічної політики України є розвиток такої діяльності на регіональному рівні, шляхом розширення взаємовигідних відносин з іншими країнами, що сприятиме рівноправному входженню національної економіки до світового економічного простору.

Місце і роль регіону в системі зовнішньоекономічних зв’язків держави визначаються специфічними особливостями соціально-економічного розвитку самого регіону/ Тому актуальний завданням сьогодення є виявлення трендів зовнішньоекономічної діяльності регіонів України та оцінювання її прогнозних значень, що може слугувати основою обґрунтування перспектив розвитку конкретного регіону і вироблення ефективної стратегії його розвитку.

Хмельницька область, як і інші регіони України, веде активну зовнішньоекономічну діяльність, яка на кінець 2017 року проводилась із партнерами з 84 країн світу. В регіональній структурі Хмельницька область має невисокі показники. У 2017 році частка експорту в загальному обсязі становила 1,1 % (18 місце серед регіонів України), а імпорту – 0,8 % (17 місце) [1].

Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Польщі, Німеччини, Іспанії, Італії, Греції, Нідерландів. Серед інших країн світу найбільше експортувалися товари до Єгипту, Російської Федерації, Китаю. Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини та Польщі. Серед інших країн світу найбільші імпортні поставки товарів надходили з Китаю, Саудівської Аравії, Туреччини [2]. Аналіз показників експорту та імпорту показав, що від’ємне сальдо мало місце лише у 2013 році та 2016 році. У 2015 році та 2016 році обсяг експорту зменшувався у порівнянні з попередніми періодами часу. Позитивним є те, що у 2017 році обсяг експорту у порівнянні з попереднім роком зріс і в абсолютному вираженні перевищив рівень 2012 року. Аналіз експорту за товарними групами показує, що найвища частка належить продуктам рослинного походження. Це підтверджує статус Хмельницької області як виробника сільськогосподарської продукції. Також до товарних груп з високою часткою належать живі тварини та продукти тваринного походження, полімерні матеріали, машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. В структурі імпорту продукції найвища частка належить машинам, обладнанню та механізмам. Також серед найбільш імпортованих товарних груп потрібно відзначити полімерні матеріали та пластмаси, мінеральні продукти, продукцію хімічної промисловості, недорогоцінні метали та вироби з них, текстильні матеріали.

Для прогнозування показників експорту та імпорту Хмельницької області нами використаний метод експоненціального згладжування. Вибір методу зумовлений тим, що для вихідних даних відсутня чітка тенденція їх зміни.

Графіки вихідних і прогнозних значень показників експорту та імпорту відобразимо на рисунках 7 та 8.

Вихідні дані і результати прогнозування показника експорту за методом експоненціального згладжування

Рис. 7: Вихідні дані і результати прогнозування показника експорту за методом експоненціального згладжування

Вихідні дані і результати прогнозування показника імпорту за методом експоненціального згладжування

Рис. 8: Вихідні дані і результати прогнозування показника імпорту за методом експоненціального згладжування

Як показує аналіз отриманих результатів, для обох досліджуваних показників у 2018 році очікується зменшення значень. При цьому темп спадання для показника експорту становить 92,4 %, а для показника імпорту – 93,0 %.